Extra subsidie voor festival dat niet doorgaat

Festival Welcome To The Village. FOTO JACOB VAN ESSEN

Festival Welcome to The Village kreeg dit voorjaar extra subsidie van de provincie, terwijl toen al duidelijk was dat het festival dit jaar niet door zou gaan.

Provinciale Staten stemde woensdag in met een extra bijdrage van 70.000 euro aan het festival in Leeuwarden, bovenop de 100.000 euro die het festival dit jaar (en vorig jaar) kreeg van de provincie Fryslân. Het festival krijgt die subsidie als overbruggingskrediet tussen LF2018 en 2021. Volgend jaar gaat het nieuwe cultuurbeleid van de provincie in, waarvoor Welcome to the Village ook in aanmerking kan komen. Vorig jaar en dit jaar kon dat nog niet.

Het Friesch Dagblad schreef dinsdag over de extra bijdrage, die in de woensdag behandelde provinciale stukken stond. Gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA, cultuur) moest zich verantwoorden voor de bijdrage, omdat het is verleend in mei van dit jaar, terwijl in april al duidelijk was dat Welcome to The Village dit jaar niet door zou gaan. Fractievoorzitter Maarten Goudzwaard van Forum voor Democratie sprak van ,,oneerlijke steun’’ die niet uit te leggen is tegenover andere festivals of culturele instellingen die hun inkomsten zagen opdrogen sinds het uitbreken van het coronavirus. FNP-Statenlid Sybren Posthumus kreeg het gevoel dat de provincie het festival voortrekt. ,,It iene festival hat yn ’e eagen fan de provinsje in ekstra fear. It is moreel sjoen eins net te ferantwurdzjen.’’

Poepjes vindt niet dat Welcome to The Village een speciale behandeling geniet. Ze sprak van een ,,belangenôfwaging’’ en een politiek-bestuurlijke keuze. Volgens Poepjes voldoet het festival in Leeuwarden aan de eisen die Provinciale Staten hebben vastgesteld. Het festival heeft landelijke en internationale uitstraling, zet zich in voor diversiteit, ecologie en taalbeleid en hangt circulaire economie aan. ,,At wy sjogge nei it hiele plaatsje, foldocht it festival oan de easken foar de subsydzje.’’

Coronacultuurpotje

De aanvraag voor de subsidie liep al voor de coronamaatregelen van kracht werden en duidelijk was dat het festival dit jaar niet door zou kunnen gaan, volgens Poepjes. De subsidie werd alleen pas veel later overgemaakt. De subsidie valt ook onder de coulanceregeling die de provincie kent. Organisatoren hoeven toegekende subsidies niet terug te betalen. Welcome to The Village stond gepland voor het derde weekeinde van juli. Het festival werkt volgens Poepjes met een begroting van 1,5 miljoen euro.

Goudzwaard van Forum voor Democratie pleitte ervoor om de extra bijdrage voor Welcom to The Village in het coronacultuurpotje van de provincie te stoppen, zodat iedereen in de culturele sector aanspraak kan maken op het geld. Forum kreeg steun van FNP en 50Plus, onvoldoende voor een meerderheid.

De provincie gaat zich hard maken voor culturele instellingen en organisaties die bij lokale, provinciale en landelijke coronaregelingen buiten de boot vallen. Eind september komt Poepjes met een overzicht. Ze moet dan haar best gaan doen om deze instellingen, organisaties en gezelschappen te helpen.

Volgens de Staten is de schade voor sommige instellingen nu nog niet te overzien, waardoor ze wellicht nu buiten de regeling vallen. In september kan de vlag er anders bij hangen.