Evacuatiesteen bij Bonifatiuskerk in Leeuwarden onthuld

Commissaris Arno Brok en loco-burgemeester Angely Waajen van Roermond vegen gezamenlijk Limburgs en Fries zand van de steen waarop het gedicht ‘In de verre huizen’ van Meity Volke is ingehouwen. FOTO PETER DE HAAN

Na een indrukwekkende bijeenkomst is zaterdag bij de Bonifatiuskerk in Leeuwarden een poëzietableau onthuld ter herinnering aan de evacuatie van 30.000 Limburgers naar Friesland begin 1945. Het ging om een kleinschalige bijeenkomst voor een kleine groep genodigden.

Een grote herdenking met ook een flinke afvaardiging uit Roermond, die aanvankelijk in oktober en later in april zou plaatsvinden, kon vanwege corona niet doorgaan.

In de kerk, ontworpen door architect Pierre Cuypers uit Roermond, stond onder meer commissaris van de koning Arno Brok uitgebreid stil bij de historische gebeurtenis waarbij duizenden mensen vanuit Roermond naar Noord-Nederland werden geëvacueerd. Van hen kwamen 8500 in Leeuwarden terecht.

Geart de Vries las namens Roermondenaar John Vaessen dagboekfragmenten van diens vader voor en dichters Meity Volke uit Roermond en Roald Uildriks uit Leeuwarden droegen gedichten voor.

Zand van steen geveegd

Pastoor Bert van der Wal ontstak een kaars bij een replica van het beeld van O.L. Vrouwe in ‘t Zand. Dit was door de evacuees vanuit Roermond meegenomen naar Leeuwarden omdat het heiligenbeeld hen troost en hoop gaf. Op exact hetzelfde moment werd in Roermond een kaars ontstoken bij het originele beeld door mensen die graag de herdenking in Leeuwarden hadden willen bijwonen.

Na de bijeenkomst veegden commissaris Brok en locoburgemeester Angely Waajen van Roermond gezamenlijk Limburgs en Fries zand van de steen waarop het gedicht ‘In de verre huizen’ van Meity Volke is ingehouwen. Die handeling symboliseerde de banden die tussen tienduizenden Friezen en Limburgers zijn ontstaan.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden