'Er zijn meer openbare toiletten nodig in Leeuwarden'

De enige openbare toiletten van Leeuwarden bevinden zich op dit moment in Obe bij het Oldehoofsterkhof.

De gemeente Leeuwarden wil dat er meer openbare toiletten beschikbaar komen. Ze benadert hiervoor bijvoorbeeld grootwinkelbedrijven.

Dit vertelde Daniël Appelo woensdag in de gemeenteraadszaal, waar raadsleden zich lieten informeren over inclusiemaatregelen. Die zijn er op allerlei manieren op gericht om mensen met een beperking, een ziekte of slechte leesvaardigheid beter te betrekken in de maatschappij.

Gemeente Belangen Leeuwarden stelde hierbij het beperkte aantal openbare toiletten aan de orde. Ouderen of bijvoorbeeld mensen met darmproblemen vinden dit vervelend.

,,Daar werken we aan’’, antwoordde Appelo namens de gemeente. Hij wil eerst bekijken of winkels of andere organisaties misschien hun toiletten open willen stellen. Ook ervaringen in andere gemeenten kunnen misschien helpen.

Mochten zulke initiatieven niet lukken, dan is uitbreiding van het aantal gemeentelijke toiletten ook een optie, zei Appelo. Voor de Culturele Hoofdstad bouwde de gemeente al openbare toiletten in Obe, het gebouw aan de oostrand van het Oldehoofsterkerkhof.

Een halve eeuw geleden telde de stad zeer veel openbare wc’s, maar de gemeente sloot die in de loop der jaren allemaal af, omdat drugsgebruik en andere criminele activiteit hier uit de hand liep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden