FOTO ROBBERT VELT

Enorme fibula 'uit de tijd van de macho's' gevonden in Fries weiland

FOTO ROBBERT VELT

De Leeuwarder amateur-archeoloog Robbert Velt heeft zondag een zeer grote zilveren mantelspeld gevonden. Het is een zeldzaam juweel uit de vroege middeleeuwen.

,,Dit is de vondst van mijn leven’’, vertelt Velt. ,,Het is een gigantisch grote fibula, die ook nog bijna compleet is.’’ Het sieraad is 11 tot 12 centimeter lang. ,,Ik heb al heel wat mooie vondsten gedaan, maar dit is uniek.’’

Velt vond het sieraad vlak onder het maaiveld in een weiland. De fibula lag in de bodem (zool) van een afgegraven Friese terp. De exacte plek houdt hij nog even geheim: ,,Er missen nog enkele kleine stukjes. Die wil ik er eerst nog bij zoeken.’’ Hij heeft zijn vondst al aan verschillende deskundigen voorgelegd.

‘Heel zeldzaam exemplaar’

,,Voor Noord-Nederland is dit een heel zeldzaam exemplaar’’, zegt Evert Kramer, oud-conservator van het Fries Museum. In de museumcollectie kent hij een exemplaar dat hierop lijkt. Hij vermoedt dat de speld halverwege de zevende eeuw gemaakt en gedragen is.

Uit diezelfde vroeg-middeleeuwse periode komt ook beroemde ‘koningsfibula’ van Wijnaldum. ,,Dat was echt de tijd van de macho’s’’, zegt Kramer. Koningen of andere machtige edellieden bewoonden toen de Friese terpen. Zij pronkten graag met schitterende juwelen.

Hoe bijzonder de fibula van Velt is, blijkt ook uit het metaalgebruik. Het sieraad bestaat grotendeels uit zilver, waarover een laagje goud is aangebracht. De sierlijke motieven tonen een vlechtband en lijken ook te verwijzen naar de raven van Wodan. De germaanse godenwereld was in de zevende eeuw wel vaker inspiratiebron voor Friese sieraden.

Fibula’s werden - net als moderne veiligheidsspelden - met een naald vastgeprikt op kleding. Een stukje van de naald zit nog aan de fibula, vertelt Velt: ,,De naald is van koper gemaakt.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct