Melle en Hanny Bakker gaven de op zijn oud-Hollands ingerichte boerderij destijds een grondige metamorfose.

Eind aan veertig jaar horeca bij Vrijheid in Grou

Melle en Hanny Bakker gaven de op zijn oud-Hollands ingerichte boerderij destijds een grondige metamorfose. FOTO NIELS DE VRIES

De Vrijheid was een begrip in watersportdorp Grou. Met de sluiting komt er zaterdag een eind aan ruim veertig jaar horeca in de boerderij aan de Pikmar.

Boten glijden langs het terras, fietsers staan te wachten tot het pontje ze overzet naar het centrum van Grou. Voor veel recreanten, zowel op land als op water, is De Vrijheid een bekende plek.

In de jaren zestig liepen hier nog koeien, tot de familie Veenstra de grond verkocht aan de gemeente, die er een camping begon. Geleidelijk veranderde de agrarische functie in een recreatieve. Jongeren konden er overnachten in een kampeerboerderij en eind jaren zeventig werd restaurant De Vrijheid geopend.

Toen de Veenstra’s het etablissement in 2007 om gezondheidsredenen te koop zetten, viel het oog van Melle en Hanny Bakker er op. ,,We vonden dit altijd al een mooie plek en zagen hier wel mogelijkheden, maar we dachten niet dat we veel kans maakten.’’

Tot hun verrassing werden ze de gelukkige eigenaren. De twee hadden inmiddels hun sporen in de horeca verdiend; zo hadden ze bij Lauswolt in Beetsterzwaag gewerkt, bij sterrenrestaurant Juliana in Valkenburg, wildrestaurant De Echoput in Apeldoorn en zes jaar in hun eigen zaak in Hoog-Soeren. Toen ze kinderen kregen, verhuisden ze terug naar Friesland, waar Melle een baan vond als docent bij de hotelschool.

Niet op de oude voet

De Vrijheid werd een nieuwe stap in hun horeca-carrière. Voor de Bakkers was het meteen duidelijk dat ze niet op de oude voet door wilden. ,,Ze deden hier altijd veel bruiloften en partijen, er werd in het middenklasse segment gekookt voor een breed publiek. Daar is niks mis mee, maar wij wilden het wat verfijnder.’’

Tijdens een verbouwing van een week onderging de op zijn oud-Hollands ingerichte boerderij een grondige metamorfose. De bakstenen muren, die volhingen met oude landbouwattributen, werden gestuukt, het bruine interieur werd strak en wit.

En het menu veranderde, en dat was voor de oude klandizie even wennen. ,,Zij kregen opeens een kaart met zwezerik en eendenlever, daar waren ze niet op voorbereid.’’ De Bakkers richtten zich op een andere klantenkring die uit alle delen van Nederland komt. ,,Er is gewoon een groot verschil tussen de eetcultuur in het westen en midden van het land en die in Friesland. Je kunt die calvinistische cultuur ook niet zo maar inruilen voor de bourgondische.’’

loading

Economische crisis

Een paar maanden na de opening in het voorjaar van 2008 begon de economische crisis. Een dikke tegenvaller, die ervoor zorgde dat de zakelijke markt helemaal wegviel, net als een flink deel van de partijen. Zeven magere jaren volgden, die De Vrijheid overleefde door te snijden in personeel en andere inkomsten te zoeken. Zo ging Melle weer tijdelijk aan de slag als docent bij de Friese Poort in Sneek. Ook bedachten ze om de chefkok in het laagseizoen doordeweeks te detacheren bij schouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Door corona heeft ook De Vrijheid een moeilijk jaar achter de rug, al maakte de zomer veel goed. Bakker: ,,Sinds 1 juni, toen we weer open mochten, zitten we elke avond vol. En de gemiddelde besteding is ook veel hoger dan daarvoor. We merken echt dat mensen weer de behoefte hebben om uit eten te gaan.’’ Dat ze nu stoppen heeft dus niet direct met deze crisis te maken, wel met hun leeftijd. ,,We zijn nu allebei 61 en werken al 43 jaar in de horeca.’’

Aanvankelijk was het plan om samen met de chef-kok een kleiner restaurant te beginnen in Grou. ,,Kleinschalig koken, met 30 tot 35 couverts, alleen diner. Maar met corona is dat geen levensvatbaar bedrijfsmodel. Niemand kan voorspellen hoe het straks gaat. Als er een tweede lockdown komt, kun je de hele horeca wel opdoeken. Wij gaan niet dat zwarte gat induiken.’’

Er meldde zich geen horeca-ondernemer, wat betekent dat er zaterdag, als de Bakkers hun afscheidsreceptie hebben, een eind komt aan ruim vier decennia horeca op deze plek. De boerderij is verkocht aan een particulier en wordt verbouwd tot woonboerderij.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct