Autorijdende bezoekers krijgen een proefperiode om even te wennen aan de ingrijpende ‘afsluiting van de Leeuwarder Eewal. De straat wordt deze zomer autoluw.

Wie geen buurtbewoner of -ondernemer is, mag voortaan niet meer parkeren of rijden in de straat en de omliggende gebieden, zoals de pleinen bij het stadhuis. Er zijn uitzonderingen mogelijk. Bezorgen, laden en lossen blijft bijvoorbeeld wel mogelijk binnen de venstertijden.

Vooraf voert de gemeente uitgebreide verkeerstellingen uit voor een nulmeting, vertelde projectleider Sebastiaan Mulder woensdag in een bijeenkomst van de gemeenteraad. Later komt er een tweede meting om in kaart te brengen hoe de ingreep uitpakt.

Onder de ondernemers en omwonenden bestaat volgens Mulder veel steun. Hij voert al meer dan een jaar intensief overleg met betrokkenen. Niet alleen het autoluw maken, maar vooral ook bestrijding van asociaal verkeersgedrag staat hoog op het lijstje van bewoners en het wijkpanel.

De omwonenden betalen straks evenveel als nu om te parkeren. Voor familie en kennissen wordt het wel lastiger om kinderen of ouderen voor de deur af te zetten, erkende Mulder op vragen van de VVD. Otto van der Galiën (Lijst058) wilde weten of ook klanten van koffieshops hier niet meer welkom zijn met hun auto. ,,Nee, heen en weer rijden en parkeren is niet meer mogelijk’’, zei Mulder.

Herinrichting

Klusjesmannen kunnen wel een ontheffing aanvragen. ,,En als iemand een gebroken been heeft, is er ook maatwerk mogelijk’’, zei Mulder. ,,We zijn eerst voorzichtig ’’, beloofde verkeersambtenaar Hayo van der Meer op bezorgde vragen van de FNP, die vroeg om een proefperiode om mensen te laten wennen.

Frits Rijpma (CU) vroeg wel om uiteindelijk streng te handhaven: ,,Anders wordt het geen succes. Met de huidige venstertijden is het ook niet gelukt.’’

De PvdA en GL vroegen of de nieuwe autoluwe zone snel aantrekkelijker ingericht kan worden, bijvoorbeeld met terrassen en voetgangerszones. ,,We willen zeker kijken naar een herinrichting’’, zei CDA-wethouder Friso Douwstra. Dit vergt echter extra voorbereiding, want hiervoor is nog geen geld uitgetrokken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct