Een Vikingschip in de lift: lastige klus in het Fries Museum

Het 15 meter lange vikingschip is gebouwd door leerlingen van ROC Friese Poort en maakt deel uit van de naderende tentoonstelling 'Wij Vikingen' in het Fries Museum. Beeld | Arodi Buitenwerf

Een 15 meter lang nagebouwd Vikingschip is maandagochtend bij het Fries Museum afgeleverd voor een expositie. Dat leverde een lastig klusje op, want het vaartuig moest per lift omhoog. 

Maandenlang hebben drie studenten van de Friese Poort gewerkt aan het schip met hulp van scheepsbouwer Bein Brandsma van Jachtwerf Brandsma in Augustinusga. Het is gemaakt van Deens eikenhout.

Er kwam veel scheepsbouwtechniek bij kijken om het schip te bouwen, maar ook het einddoel was een uitdaging. Het schip krijgt namelijk een plekje op de naderende Vikingenexpositie van het Fries Museum.

Naar Deens model

Vooral het transport per lift was spannend. Daar past geen schip in en daarom werd het bouwwerk in drie delen afgeleverd op het Zaailand. Daarna volgde veel logistiek denkwerk voor de studenten, hun begeleiders en medewerkers van het Fries Museum. Ze hadden er een hele klus aan om de scheepsdelen naar binnen te rijden en vervolgens in de lift te plaatsen.

,,We hebben een Deens Vikingschip als voorbeeld genomen’’, vertelt scheepsbouwer Jasper Visser, die betrokken was bij de begeleiding. Het vaartuig wijkt dan ook enigszins af van wat mensen kennen uit Vikingmusea in Noorwegen.

Echt mee varen

Voor het vastzetten van de houten planken is gebruik gemaakt van koperen nagels, die de werf al decennia lang bewaarde. In de middeleeuwen werden ook klinknagels gebruikt, maar die waren destijds meestal van ijzer.

Lees ook: Splinternieuw Vikingschip verrijst op werf van ROC Friese poort in Sneek - gaat het ook het water op?

Bezoekers kunnen vanaf 19 oktober op de tentoonstelling plaatsnemen in het schip om de sfeer te proeven. Vikingen bezochten de Friese kust met zulke schepen in de vroege middeleeuwen. 

De mbo-studenten willen hun schip na de expositie laten varen. ,,Dat kan heel goed’’, zegt Visser. De scheepshuid moet dan nog wel gebreeuwd worden om de waterdichtheid zeker te stellen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement