Drugsrijder (31) gepakt na achtervolging door Leeuwarden

FOTO ANP

De politie in Leeuwarden heeft zaterdagochtend vroeg een bestuurder uit die stad aangehouden nadat hij er bij een controle vandoor was gegaan.

Om half acht werd de automobilist op de Nieuwestad in zijn woonplaats gesommeerd te stoppen vanwege zijn rijgedrag. De man was dat niet van plan en ging er op hoge snelheid vandoor. Na een achtervolging dwars door de stad werd hij op het Noordvliet alsnog staande gehouden.

Agenten constateerden een wietgeur in de auto en de 31-jarige verdachte toonde kenmerken van gebruik. Hij weigerde echter medewerking aan een speekseltest. Daarop werd hij aangehouden. Aan het bureau negeerde hij het ook het bevel van de Hoofdofficier van Justitie om mee te werken aan een bloedproef.

De verdachte kreeg proces-verbaal voor genoemde zaken en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Meer overtredingen

Eerder in de nacht naar zaterdag betrapten agenten ook al twee andere bestuurders uit Leeuwarden op rijden onder invloed. Rond een uur werd een 27-jarige automobilist staande gehouden op de Juckemaleane in Stiens omdat hij opvallend rijgedrag liet zien. Bij controle bleek de man te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hij kreeg een proces-verbaal, zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van negen uur.

Een kleine twee uur later werd een bromfietsbestuurder gesnapt op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Deze 47-jarige man had flink teveel gedronken; aan het bureau blies hij 1065 ug/l wat neer komt op 2,45 promille. Ook hij raakte zijn rijbewijs kwijt, kreeg een rijverbod voor de duur van 13 uur en een proces-verbaal.