Nog een week en dan start het nieuwe seizoen van Downtown Café in het Tromptheater in Leeuwarden. Iedere twee weken krijgen bandjes de kans om hier op te treden. Het bijzondere ervan is dat alles georganiseerd wordt door cliënten van de dagbesteding van Rondomzorg.

Niels Drost en Sjouke Quarré staan in het nu nog rommelig aandoende theater aan de Trompstraat. Het podium staat nog vol met dozen en materialen. Her en der zijn mensen aan het werk om alles klaar te maken voor de nieuwe serie Downtown Cafés die vrijdag losgaat.

Drost en Quarré hebben zojuist de nieuwe camera uitgepakt die ze gebruiken voor de registratie van de avonden. ,,Ik ben cameraman tijdens de avonden en doe de post-productie van de video’s”, legt Drost uit. Hij en Quarré zijn cliënten van de dagbesteding van RondomZorg, een dagbesteding voor mensen met een psychische of verstandelijke beperking.

Leader

Trots vertelt Quarré over de leader die hij aan het maken is voor de serie concerten. ,,Ik kwam met een idee en heb het geluid nu klaar en ben bezig met het beeld dat erbij moet komen. Daar heb ik het logo van het theater voor gebruikt en nu maak ik de animaties.”

Quarré is achter de mengtafels en monitoren van de regieruimte gekropen om het voorlopige resultaat te laten zien. Terwijl een stem de Downtown Cafés aankondigt, is op een monitor te zien hoe het logo verandert. ,,Rond de optredens ben ik degene die de opnamen doet, en zorg ik ervoor dat alles goed ingeregeld is en doe ik de regie voor de cameramensen. We hebben vier camera’s die de concerten opnemen.”

,,Dagbesteding kan veel meer zijn dan het beeld dat mensen er nog wel eens bij hebben.” René de la Porte is directeur en medeoprichter van Rondomzorg, dat naast dagbesteding ook beschermd wonen biedt aan mensen tussen ongeveer 18 en 50 jaar. ,,Wij willen onze mensen een uitdaging bieden, de kans om iets te leren, zich te ontwikkelen. En ze dus niet bezig houden met activiteiten, maar ze het allemaal zelf laten doen. Indien nodig met hulp van beroepskrachten en vrijwilligers.”

H et Tromptheater is letterlijk en figuurlijk verbonden aan het Kattencafé Poespas aan het Noordvliet. Het oude kerkje (want dat is het Tromptheater) is vastgebouwd aan het pand aan het Noordvliet waar de cliënten het Kattencafé runnen.,,Alles wordt gedaan door de cliënten zelf. We hebben een horecateam, een productieteam, cliënten die de administratie doen en een club mensen die zich bezig houdt met communicatie en pr”, vertelt de la Porte in de ruimte tussen café en theater.

loading

Organisatie

Dit voorjaar is gebruikt om het concept van de Downtown Café avonden verder uit te werken. Waar vorig jaar nog samengewerkt werd met D’Drive en Neushoorn is de organisatie dit jaar helemaal in handen van de cliënten zelf. Alleen voor de programmering van beginnende bandjes speelt Friesland Pop een rol.

,,Door de coronamaatregelen hebben we dit seizoen plek voor 24 bezoekers die behalve de bands ook een diner geserveerd krijgen”, gaat De la Porte verder. De optredens worden gestreamd via internet, de bands krijgen na afloop een video- en audioregistratie van het concert.

A rnaud de Boer is verantwoordelijk voor de communicatie rond de activiteiten in het Tromptheater. Voordat hij hier terechtkwam, zat hij bij de dagbesteding van de GGZ. ,,Als ik daar een idee had, moest daar over vergaderd worden. En waren er allerlei mensen die er wat van moesten vinden. Voordat je het dan kon doen, was je zomaar drie maanden verder.”

loading

Zelfwaardering

En dat is een van de grootste verschillen met nu, vindt De Boer. ,,Hier heb je een idee, je bespreekt het en je gaat het doen of niet. Punt.” En zo zette De Boer een pubquiz op en nam iemand anders het initiatief voor een bingo. ,,Je kan je hier goed doorontwikkelen. En het geeft zelfwaardering.”

,,Voor mij is dit de eerste plek waar ik ben. Ik geloof dat ik nu al twaalf jaar bij Rondomzorg ben. En dat bevalt me prima, het is een heerlijke plek om te zijn en ik kan hier doen wat ik altijd al wilde doen”, vult Sjouke Quarré aan.

www.tromptheater.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct