Dit is wat we weten over de grote brand in een pand aan de Voorstreek in Leeuwarden

De schade aan het pand is groot. FOTO PRONEWS

Bij een felle brand is donderdagmiddag een pand aan de Voorstreek in Leeuwarden verwoest. Dit is wat we tot nu toe weten over de brand die Leeuwarden deed schrikken.

De brand brak donderdagmiddag even voor drie uur uit in de opslag van platenzaak Music & Film van eigenaar Wobbe van Seijen. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk. Het pand kan als verloren worden beschouwd. De platenzaak lijkt gered.

Om half acht kon de brandweer het sein brand meester geven. Het vuur is niet overgeslagen naar andere panden. Die panden hebben wel last van rook- en waterschade. Stichting Salvage is ingeschakeld om de getroffenen bij te staan. De brandweer was wel tot laat met veel brandweerwagens in de binnenstad voor nabluswerkzaamheden en controles.

Twee uur na het uitbreken van de brand kon burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden melden dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de brand. Iedereen kon het pand en de omliggende panden op tijd verlaten.

De brandweer was uren bezig om de brand onder controle te krijgen . Met hoogwerkers werd de brand van bovenaf bestreden. De brandweer zag dat de vlammenzee zich verplaatste naar de achterzijde van het pand. De brandweer deed er alles aan om de omliggende panden te behouden. Zo werd een kapperszaak natgehouden.

Een dag na de brand lijkt er weinig meer over te zijn van de opslag , de benedenverdieping is verworden tot een grote zwarte massa. Het glas van het portiek en de bovenwoning ligt op straat. De naastgelegen platenzaak en kapperszaak lijken wel gered te zijn.

Omdat de brand woedde in de binnenstad van Leeuwarden, verzamelden zich honderden omstanders op De Kelders, nabij de Voorstreek. Omstanders konden maar moeilijk de anderhalve meter aanhouden. Burgemeester Buma zei dat ,,niet altijd’‘ de anderhalve meter kon worden gerespecteerd. Maar: ,,We hebben omstanders op grote afstand gehouden’‘, sprak Buma. ,,Als er zoiets gebeurt vergeet je even de rest. Het is een gekke tijd.’‘ De politie sprak mensen aan op hun gedrag .

loading

‘Een beladen plek in de binnenstad’

Buma refereerde aan de brand op De Kelders , in het najaar van 2013. Toen kwam een student om het leven. ,,We hebben de brand op De Kelders nog vers in het geheugen. Ik ben hier naartoe gegaan om met eigen ogen de stand van zaken te zien.’‘ Buma sprak van een ,,beladen plek in de binnenstad.’‘

De hulpdiensten riepen bewoners van Leeuwarden op om vooral binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Door de hevige brand trok de rook over het centrum van de stad. Het inademen van rook is slecht voor de gezondheid. Met een NLAlert werden inwoners van de provinciehoofdstad gewaarschuwd.

Het sierlijke pand uit 1878 heeft een status van gemeentelijk monument . Enkele jaren geleden is een vergunning aangevraagd om appartementen te bouwen op de drie verdiepingen boven de winkel. In de omgeving van het winkelpand staan enkele rijksmonumenten.