De 2,7 kilometer diepe boring naar gloeiend heet bodemwater voor warmtevoorziening in Leeuwarden begint waarschijnlijk in juli. In 2023 start de levering van energie.

Dit heeft de Geocombinatie Leeuwarden maandag bekendgemaakt. Die is een samenwerkingsverband van bouwgroep Dijkstra Draisma, Ennatuurlijk, Shell en Energie Beheer Nederland. Deze maand wordt de winningskavel op bedrijvenpark De Zwette voorbereid op de komst van zwaar materieel.

,,Het is de bedoeling om water van ongeveer 90 graden aan te boren’’, zegt voorlichter Gert Schurer namens de Geocombinatie. ,,Het gaat om een stuk grond van zo’n 100 bij 100 meter aan de Nobelweg.’’ Dit is vlakbij de Dairy Campus.

Puttest

,,In juli wordt daar de boortoren geplaatst.’’ Die zal een week of zes bezig zijn om de gewenste diepte te bereiken. ,,In september doen we een puttest. Dan bekijken we of er inderdaad voldoende warm water uitkomt.’’ Dit is spannend bij zo’n diepe boring.

Wanneer de uitkomsten goed zijn, wordt er snel een tweede boring verricht. Het is namelijk de bedoeling het opgepompte water uit het ene gat via het tweede boorgat weer terug te leiden in de bodem, waar het opnieuw wordt verwarmd. ,,Daarom zijn de risico’s klein: wat je eruit haalt, plaats je weer terug.’’

Een nieuw te bouwen centrale moet de hitte uit dit water overzetten op een warmtenet, dat wordt gebruikt om ziekenhuis MCL en bedrijven als ING en Achmea bij de Tesselschadestraat te verwarmen. De aanleg van dit buizenstelsel begint eind dit jaar en loopt door tot eind 2022.

Diepe geothermie

De winning vanaf de Nobelweg moet jaarlijks evenveel warmte opleveren als het verbruik van 6000 tot 8000 huishoudens. Het bestaande warmtenet bij Techum wordt er in ieder geval op aangesloten en over een paar jaar geldt dit waarschijnlijk ook voor het net in Camminghaburen, zegt Nathalie Hulsen-Bax van Ennatuurlijk.

Met de gemeente wordt gekeken naar aansluiting van meer wijken. Volgens eerdere voorspellingen zou de helft van Leeuwarden namelijk verwarmd kunnen worden met diepe geothermie. Dit bespaart zeer veel aardgas. Dankzij de hoge temperatuur is dit voor oudere woningen veel beter geschikt dan warmtepompen.

Bij diepe geothermie zijn diepere boringen nodig dan voor drinkwater- of aardgaswinning. De techniek wordt op enkele plekken in Nederland al langer toegepast, bijvoorbeeld voor Noord-Hollandse kassen. Een grootschalig winningsproject met aansluiting op een warmtenet is echter nieuw in ons land.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Duurzame energie
Energie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct