Den Haag is karig met informatie over de veiligheid van oude gaswinningsputten. Gevolg: de gemeente Leeuwarden heeft weinig zicht op de controles en het toezicht.

De Leeuwarder gemeenteraad maakte zich in 2019 groeiende zorgen over de veiligheid van oude gaswinningsputten, die nog tientallen jaren in gebruik kunnen blijven. Politieke partijen drongen daarom aan op extra controles door Den Haag.

,,Maximale openheid heb ik niet gekregen’’, zegt GL-wethouder Bert Wassink. De gemeente klopte aan bij de rijksoverheid, maar kreeg slechts na veel aandringen antwoord. Later voerden Leeuwarder ambtenaren een gesprek met het Staatstoezicht op de mijnen (Sodm).

De aangeleverde informatie bevatte weinig details en was ,,naar ons idee’’ niet ideaal, schrijft Wassink aan de gemeenteraad. Wel hebben het rijk en het toezicht aangeboden om de gemeenteraad nog eens mondeling bij te praten. ,,Wij krijgen de indruk dat het toezicht vooral bestaat uit papieren controles en verloopt via kwaliteitszorgsystemen’’, constateren B en W in hun brief. Gaswinner Vermillion is zelf verantwoordelijk voor een deel van de controles.

,,Er lijken slechts in beperkte mate veldinspecties en -controles te zijn’’, staat in de brief. ,,Onze vraag naar een lijst met uitgevoerde inspecties is niet beantwoord. De actieve rol van SodM is beperkt. Er wordt sterk geleund op gegevens die door de operator worden aangeleverd.’’

Volgens de Haagse uitleg is de druk in oude installaties relatief laag. Daardoor zouden risico’s lager zijn dan in nieuwe putten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Friese gasvelden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct