Deel Friese bevrijdingsfeesten naar volgend jaar, dodenherdenking zonder publiek

Bevrijdingsfestival. Foto archief/ANP

Als gevolg van de verlenging van de coronamaatregelen tot 1 juni gaan in Friesland onder meer de bevrijdingsfestivals niet door, werd maandagavond bekend. Er wordt nu nagedacht over andere vormen. De dodenherdenking op 4 mei zal sober zijn en zonder publiek

Uitbundig wordt het uiteraard niet op 5 mei. Mogelijk komen er enkele andere, veel kleinere feestelijkheden. Een deel van het programma, zoals de voorstellingen Skaad, De Joodse bruiloft en De terugkeer van de Joodse kinderen, is helemaal afgelast. De komende weken wordt bekeken of een aantal van de geplande activiteiten in 2021 alsnog kan plaatsvinden.

Dat heeft de provincie woensdagmiddag bekendgemaakt na overleg tussen Commissaris van de Koning Arno Brok, de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma en de organisatie van Bevrijdingsfestival Fryslân.

Lees ook: Overzicht van afgelaste grote evenementen in Friesland (en wat hun organisaties melden)

De provincie en de gemeente Leeuwarden denken samen na over ‘een respectvolle en passende’ invulling van dodenherdenking. Ook dat wordt de komende weken verder uitgewerkt.

Houden aan de richtlijnen

,,It coronavirus hâldt ús allegear yn’e besnijing’’, zegt Brok. ,,Wy moatte der meielkoar foar soargje dat wy troch dizze krisis komme. Wy moatte ús hâlde oan rjochtlinen. Dat betsjut dat wy 75 jier frijheid no net fiere kinne as we betocht hiene.”

Buma laat weten: ,,Natuurlijk is het jammer dat veel activiteiten niet doorgaan. In sommige gevallen is er meer dan een jaar aan gewerkt. Maar de gezondheid en de veiligheid van iedereen moeten in deze tijd voorop staan.’’

Zeer spijtig maar onvermijdelijk

Rond de viering van 75 jaar bevrijding stonden tientallen Friese activiteiten gepland. Brok en Buma vinden de afgelastingen en versoberingen ‘zeer spijtig’ maar ook ‘onvermijdelijk’.

,,Heel Nederland is getroffen door de crisis’’, gaat Jorrit Volkers verder. Hij is voorzitter van het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden, een van de activiteiten. ,,Om verdere besmettingen te voorkomen moeten we contacten vermijden en helaas kunnen de evenementen daardoor niet doorgaan.’’

Een mogelijke verplaatsing van een deel van de activiteiten naar volgend jaar is organisatorisch ‘een grote uitdaging’, geven de betrokkenen aan. De komende tijd vindt er meer overleg plaats. Dan wordt ook duidelijk wat de afzonderlijke projecten besloten hebben.

Landelijke besluiten

De organisatie van het grote Friese bevrijdingsfeest in Leeuwarden moest begin deze week wachten op landelijke besluiten en overleggen met de provincie en gemeenten. Het provinciale feest wordt altijd nationaal afgestemd.

Lees ook: Fietselfstedentocht en bevrijdingsfeesten: deze grote evenementen gaan niet door vanwege nieuwe coronamaatregelen

Op landelijke schaal werd vorige week al duidelijk dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei vanwege de coronacrisis naar een andere vorm zoekt. Het comité heeft Nederlanders gevraagd om mee te denken. Het bevrijdingsfeest met defilé op 5 mei in Wageningen gaat sowieso niet door.