De nieuwe wijk Leeuwarder De Hem gezien vanaf het zuidoosten. Op de voorgrond de Wurdumer Feart en de groene bufferzone voor de vogelpolder die rechts (buiten beeld) ligt. AFBEELDING GEMEENTE LEEUWARDEN

De Hem: gevarieerde wijk voor rijk en arm, beperkte buffer bij vogelgebied

De nieuwe wijk Leeuwarder De Hem gezien vanaf het zuidoosten. Op de voorgrond de Wurdumer Feart en de groene bufferzone voor de vogelpolder die rechts (buiten beeld) ligt. AFBEELDING GEMEENTE LEEUWARDEN

Van goedkoop tot duur en van waterwonen tot huizen tussen bomen: de nieuwe Leeuwarder wijk De Hem wordt zeer gevarieerd. De buffer bij het naastgelegen vogelgebied is beperkt.

Dit blijkt uit het voorlopige stedenbouwkundige plan dat PvdA-wethouder Hein de Haan dinsdag heeft gepresenteerd. ,,Ik ben heel blij dat de gemeenteraad vorig jaar 1,9 miljoen beschikbaar heeft gesteld om extra grond aan te kopen’’, zegt hij. Daardoor kon de wijk ruimer worden opgezet dan eerder de bedoeling was.

Dit bood de mogelijkheid om bufferzones aan te leggen aan de westzijde (Wergeasterdyk), de noordkant (Goutum) en de Wurdumer Feart in het oosten. De wijk houdt echter geen 300 meter afstand tot de oostelijk gelegen vogelpolder bij de Hounsdyk. Dorpsbelang Goutum, Milieudefensie en de molenstichting hadden hier wel om gevraagd.

Groen schiereiland

Tussen de Wurdumer Feart en de wijk komt een 40 tot 75 meter brede weide- en rietstrook met greppels. Bij de Wergeasterdyk komen huizen in een ,,coulissenlandschap’’ met veel bomen. De buffer aan de kant van Goutum wordt ingevuld met een verbrede sloot en een groen schiereiland.

De Hem krijgt 350 tot 400 woningen, waarvan enkele tientallen bedoeld voor ‘sociale huur of koop’. ,,Ik hoop dat we die bij de Leeuwarder woningcorporaties kunnen onderbrengen’’, zegt De Haan. Ongeveer de helft van de wijk bestaat uit dure koopwoningen. Er is ook plek voor bijzondere woonvormen, zoals tiny houses.

Huizen langs de vaart

Auto’s kunnen maar op een manier de wijk in, namelijk via een rotonde bij de wijkschool van De Klamp: IKC Teresa. Wie wil fietsen of wandelen, krijgt meer mogelijkheden.

,,Makelaars adviseerden ons om huizen te bouwen langs de Wurdumer Feart’’, zegt De Haan. Aan de zuidzijde gebeurt dit op kleine schaal, ,,maar aan de westkant hebben we hier niet voor gekozen vanwege het vogelgebied.’’ Aan de de noordzijde van De Hem is wel een reeks woonstraten langs vaartjes ingetekend.

De gemeenteraad oordeelt waarschijnlijk voor de zomer over het stedenbouwkundig plan. Dit zal een taaie strijd opleveren vanwege de afstand tot het naastgelegen weidevogelpoldertje.

Hounsdykpolder

Volgens De Haan zijn alle vogels in dit gebied al lang gecompenseerd : er is elders weiland geschikt gemaakt voor grutto’s. ,,Daar hebben we als gemeente een fors bedrag voor betaald aan de provincie.’’

,,We houden wel rekening met de Hounsdykpolder, maar dat betekent niet dat dit gebied een beschermde status heeft in het provinciale beleid’’, zegt De Haan. ,,De provincie is akkoord met de plannen die we nu presenteren.’’

Lees ook PREMIUM | Goutum strijdt tegen wijk De Hem die weilanden 'vogelvrij' maakt

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct