Meer geld is er niet. Zo reageren de coalitiepartijen CDA en FNP op het sombere toekomstbeeld van het Natuurmuseum Fryslân. De VVD twijfelt, de PvdA hoopt.

Minder open, geen grote tentoonstellingen meer: dat is volgens Tineke Schokker en Ellen Roetman het gevolg van de korting op de subsidie door de provincie. Sinds dit jaar krijgt het museum jaarlijks 5 ton in plaats van ruim 7. De coalitiepartijen CDA en FNP, die eerder samen met de VVD, de PvdA en 50Plus in een motie vroegen om er nog eens naar te kijken, betreuren de gevolgen.

,,Maar als het geld op is, dan is het op”, zegt Wieke Wiersma van het CDA. ,,Hoe treurig dat ook is. De vraag was om te kijken of er nog oplossingen te vinden waren voor meerdere instellingen, en dat heeft het college gedaan.”

,,Bijvoorbeeld Friesland Pop en Keunstwurk hebben door deze motie alsnog geld gekregen”, stelt Anne Zijlstra van de PvdA. ,,En dat wie ús prioriteit”, voegt Sijbe Knol van de FNP toe.

'Het lijkt erop dat het geld op is'

De VVD wil het er eerst in de fractie over hebben, voordat de partij bepaalt of er toch gezocht moet worden naar extra geld. De PvdA hoopt dat er misschien nog ergens een potje voor dit jaar is, zodat het museum op zoek kan gaan naar fondsen voor 2022 en verder. ,,Maar het lijkt erop dat het geld op is.”

De verdeling van subsidie voor culturele instellingen in Friesland verliep vorig jaar anders dan normaal. Een adviescommissie beoordeelde de aanvragen van musea en instellingen om te voorkomen dat het geld altijd naar dezelfde partijen ging. ,,Meer geld is er niet”, aldus een woordvoerder van GS.

De coalitiepartijen willen het proces van subsidieverdeling wel evalueren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct