Het is niet alleen druk in het bos, ook in de binnensteden wordt in de weekenden volop gewandeld. ,,Een bakkie troost. We hadden eigenlijk in India moeten zitten.’‘

Andere tijden, nieuwe gewoonten. Kijk op zaterdag of zondag op straat en je ziet al gauw de hotspots. Koffietentjes waar mensen graag in de rij staan voor een warm drankje. Binnen mag je niet zitten, dus worden de drankjes niet alleen op straat verkocht maar ook opgedronken.

Bakkie troost

Stelletjes van alle leeftijden en gezinnen met kinderen: ze nemen met hun kartonnen beker even plaats op trapjes, lege banken op verder verlaten terrassen, de brede vensterbank van een gesloten winkel of straatmeubilair. Zo ontstaat er een openlucht-pleisterplaats.

Een bakkie troost, zo mag je de beker koffie die Martin Huisman in Heerenveen op straat staat te drinken echt wel noemen. Samen met zijn vrouw Margreet is hij zaterdagmiddag even aangestoken bij By Kees op de Vleesmarkt. ,,Even een wandeling maken en dan koffie. Dit is de lekkerste’’, zegt Huisman.

Zijn vrouw drinkt niet mee. ,,Ik hou niet zo van koffie, maar bovendien: als je een lange wandeling maakt en dan gaat drinken moet je ook weer naar het toilet. Dus daar pas ik mee op.’’ Pluspunt van Kees is overigens dat je er gebruik mag maken van de wc, voegen ze toe.

Pleisterplaats

Het stel, beiden 77 jaar, is ervaringsdeskundig. Ook bij Doppio in Joure mag je in geval van hoge nood het toilet gebruiken, weten ze. De koffietent in de Midstraat is vaste pleisterplaats na een wandeling door het park Herema State. ,,En dan even langs de oude fabriek van Douwe Egberts en door naar Doppio.’’

Op zaterdagmiddag staat er een rij voor de ingang van de koffiebar. Zondag houdt Doppio de deuren dicht in Joure. In Leeuwarden is dat juist de dag dat her en der in de stad ondernemers proberen hun omzetverlies door de horecasluiting een beetje tegen te gaan.

Deze zonovergoten zondagmiddag doet de binnenstad denken aan een wandelgebied in een toeristische omgeving. Oud, jong, gezinnen met kleine kinderen – alles beweegt zich in alle gemoedelijkheid door de straten, waar de avond tevoren nog een noodbevel van kracht was uit vrees voor mogelijke rellen.

Publiekstrekker

Van saté in de Grote Hoogstraat tot glühwein op de stoep op het hoekje van Sint Jacobsstraat en Nieuwestad en tosti’s een paar meter verderop – overal wachten mensen om wat te bestellen. In de rij voor Roast aan de Nieuwestad valt geen onvertogen woord. Achter het koffieapparaat neemt Lianne Bijker de stroom bestellingen vrolijk aan. ,,Lekker zo in het zonnetje, het loopt mooi door.’’

Marrit Tiekstra uit Leeuwarden en Kristan IJkema uit Stiens hebben hun kartonnen beker in de hand. Munththee en rooibosthee, inderdaad: na een lekkere ‘coronawandeling’ door de stad, zegt het zeventienjarige stel. ,,Het is mooi weer en je moet toch wat doen’’, zegt Kristan.

De route langs de miniatuurpoppetjes in de Leeuwarder binnenstad blijkt in deze tijd van lockdown opnieuw een grote publiekstrekker. Overal staan mensen te turen naar gaatjes in muren, verborgen ruimtes achter regenpijpen of andere verstopplekjes voor de piepkleine tafereeltjes. Het levert veel glunderende gezichten op.

In conditie blijven

Je moet jezelf ‘aan de gang houden’, zeggen Martin en Margreet Huisman in Heerenveen. ,,We wonen hier en wandelen nu veel. Je moet toch ook in goede conditie zien te blijven nu. Daarom zijn we ook zo lang mogelijk naar de sportschool blijven gaan. We zijn niet bang voor corona, maar je moet wel om jezelf blijven denken’’, aldus Margreet.

Het zonnetje schijnt, maar met een temperatuur van rond het vriespunt is het wel frisjes. ,,We klagen niet’’, zegt Martin. ,,Maar eigenlijk hadden we nu in India moeten zijn. Daar overwinteren we altijd. Drie maanden zon. Hopelijk kan dat straks gewoon weer.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct