Wie leest de meeste boeken in negen weken? Het leesplezier bij kinderen op een sportieve manier aanwakkeren, dat is het doel van het project ‘Scoor een Boek’. Cambuurspeler Mitchel Paulissen trapte dinsdag af in Leeuwarden.

,,Meneer, mag ik een handtekening?’’ ,,Mijn vader heeft een Cambuurkaart!’’ De kinderen van groep 5/6 van de Albertine Agnesschool in Leeuwarden zijn deze dinsdagmiddag uitgelatener dan anders. Niet elke dag staat er ten slotte een profvoetballer op het schoolplein.

Aanleiding is de start van het leesproject ‘Scoor een boek!’ waarbij dbieb, scholen, bv Sport en SC Cambuur samenwerken. Zo’n driehonderd kinderen van zes scholen in Leeuwarden en een in Tytsjerksteradiel worden hiermee bereikt.

Het gaat om de groepen vijf, zes; kinderen van negen, tien jaar. ,,Een cruciale leeftijd, waarop veel kinderen minder gaan lezen. Met dit project willen we ze op een sportieve manier enthousiasmeren een boek te pakken’’, vertelt projectleider Amerens Leegstra.

En dus is Cambuurspeler Mitchel Paulissen gecharterd om de jongens en meisjes aan te moedigen zoveel mogelijk boeken te lezen. Vlak voor het verrassingsbezoek hebben ze al een filmpje gezien waarin hij uitlegt hoe het werkt: negen weken lang zoveel mogelijk titels ‘scoren’. Voor elk gelezen exemplaar mogen ze een sticker op een poster plakken.

,,Toen ik zo klein was als jullie speelde ik ook liever buiten’’, biecht de 27-jarige voetballer op. Als hij iets las, was het meestal een voetbalboek, zoals de reeks ‘Snelle Jelle’. ,,Het is wel belangrijk om te lezen. Je wordt er slimmer van en kunt er plezier uit halen’’, houdt hij de kinderen voor. ,,Maar lees vooral wat je leuk vindt’’, besluit hij.

Tegenwoordig leest Paulissen ,,volwassenboeken’’. ,,Laatst heb ik een boek over de Tweede Wereldoorlog gelezen en nu een over beleggen, een tip van mijn vriendin.’’

Buurtsportcoaches geven tijdens het project gymlessen op de scholen die in het teken van boeken staan. Medewerkers van de bibliotheek bezoeken de klassen om te praten over de gelezen titels.

‘Scoor een Boek’ is een landelijk leesproject waarbij bibliotheken samenwerken met voetbalclubs om jongens en meisjes aan het lezen te krijgen. In Leeuwarden en Tytsjerksteradiel gebeurt dit voor het eerst, de bibliotheken Mar en Fean, Drachten, Noord Fryslân en Zuidoost Fryslân doen voor de tweede keer mee, in samenwerking met SC Heerenveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct