Groot was de ontlading: vrijdagavond na de winst van Cambuur tegen Helmond Sport. Na twee seizoenen aan kop te hebben gestaan is het doel bereikt: Cambuur speelt volgend seizoen weer eredivisie. En dat werd gevierd door zo’n tweeduizend supporters. Ondanks de coronamaatregelen en beperkingen. Alle reden voor een belletje met burgemeester Sybrand Buma.

Meneer Buma, waarom heeft u gisteravond niet gehandhaafd op de coronaregels: anderhalve meter afstand, niet meer dan met twee mensen buiten en de avondklok?

Buma: ,,Daarvoor moet ik even een stapje vooruit maken. Van tevoren hebben we alle mogelijke scenario’s bekeken. De wijze waarop je optreedt hangt af van de situatie. Hier kwamen veel mensen naar het stadion. Daarvan heb ik vooraf tegen de supporters gezegd: ‘doe het niet, neem je verantwoordelijkheid’.

Ik heb gisteravond gezien dat het aantal mensen zo groot was, dat dat het niet zinvol is om tien agenten met een bonnenboekje te laten handhaven. Dan kies je er dus voor om de bijeenkomst gereguleerd te laten aflopen.”

Maar de regels zijn er, dan is de vraag waarom er niet ingegrepen wordt.

Buma: ,,Ik begrijp die vraag heel goed. Maar hier hebben we deze afweging gemaakt, onder mijn verantwoordelijkheid. Dat doen we niet alleen hier. Ook als de Prinsentuin vol is gaan we niet massaal boetes uitdelen maar proberen we het beheersbaar te houden en geleidelijk aan het park leeg te laten stromen.”

Gaandeweg de avond werd het drukker. Waarom is er niet voor gekozen om de toestroom te beperken?

Buma: ,,Dat zijn allemaal inschattingen van operationele aard. Daar ga ik nu niet verder over uitwijden. Het is zo dat je vooraf bekijkt hoe het zou kunnen gaan, scenario’s doorneemt. Dat er mensen zouden komen, was duidelijk. Maar je merkte de hele dag wel een positieve sfeer in de stad dus je weet ook dat mensen niet met negatieve bedoelingen komen. Je hebt het over een stad die blij is.”

In januari kondigde u twee keer een noodverordening af om te voorkomen dat er groepen ontstonden die uit zouden zijn op rellen. Is dat nu ook overwogen?

Buma: ,,Dat scenario is even doorgenomen maar niet als serieuze optie beschouwd. De situatie toen was totaal anders: er was de dreiging van rellen. En het was onbekend waar die zouden plaatsvinden. Hier was vooraf duidelijk dat er mensen zouden komen. Dan kan je hekken neerzetten en het plein en stadion afschermen maar als er duizend mensen voor het hek staan, is er ook het risico van besmetting met het coronavirus.”

Zegt u nu eigenlijk dat de overheid, in dit geval u als burgemeester, niets anders kan doen dan proberen een grote bijeenkomst gereguleerd af te laten lopen?

Buma: ,,Het is aantrekkelijk om ja te zeggen op je vraag of dat het niet anders kan. In zijn algemeenheid heb je een maximaal overtredingen dat je kan constateren en verbaliseren. En in zijn algemeenheid zie je hier dat op een gegeven moment de massa zo groot is dat je zo niet kan handhaven. Mensen moeten zich er ook zelf bewust van zijn dat ze grote risico’s nemen voor zichzelf en anderen door zo massaal samen te komen. En op het moment dat zo’n groep zich heeft gevormd, ben je al te laat met handhaven. Nu zag je dat nadat de spelers zich hadden laten zien iedereen weer weg ging en dat er niet overal groepjes achterbleven.”

Er was opvallend weinig politie op de been rond het Cambuurplein. Waarom is daar voor gekozen?

Buma: ,,We hebben ervoor gekozen om het overzicht te krijgen via de camera’s die eerder deze week zijn opgehangen. Er was politie achter de hand, en die konden er snel bij zijn als het nodig was. Maar gisteravond zou hun aanwezigheid op het plein niets hebben toegevoegd.”

Vrijdagavond ging het om het veiligstellen van promotie. De kampioenswedstrijd moet nog komen. Is het optreden van de gemeente en politie geen vrijbrief om het kampioenschap straks op dezelfde manier of nog groter te vieren?

Buma: ,,Ik kan niet in de gedachten van de supporters kijken maar zo werkt het niet. Wat hier gebeurde mag natuurlijk niet. We hebben opgetreden zoals het hoort bij een situatie als vrijdagavond. En ik denk dat er hiermee wel een boel lucht eruit is qua emotie. Bij de komende wedstrijden bekijken we elke keer weer weloverwogen welke stappen we zetten. Dit was geen gedoogsituatie, en het moest ook aflopen.”

En wat zegt u nu tegen ondernemers die al maandenlang geen kant op kunnen vanwege de coronaregels? Die denken misschien wel: ‘wat Cambuur-supporters kunnen en mogen, kunnen wij ook’. Schept het niet handhaven geen precedent?

Buma: ,,Dat zou zo kunnen zijn als er sprake was van gedogen. Dit is niet gedoogd, er is op gestuurd dat het gecontroleerd afliep. En als een ondernemer de regels overtreedt, wordt die ook niet direct beboet en volgt er altijd eerst een waarschuwing. Ik blijf ook zeggen dat het naleven van de regels uit jezelf moet komen. Daar valt niet tegen op te handhaven, dat is met het bonnenboekje niet af te dwingen.”

Leeuwarden was gisteravond de eerste stad die op voetbalgebied wat te vieren had. Amsterdam, Arnhem en Doetinchem zijn in afwachting van een mogelijke prijs. Voorafgaand aan gisteravond had u overleg met uw collega’s daar. Gaat u nu uw ervaringen delen en adviseren het ook zo te doen?

Buma: ,,Ik heb nog geen contact gehad, maar dat komt zeker. Maar ik kan niet zeggen dat andere burgemeesters het op dezelfde manier moeten doen omdat het hier goed is gegaan. Het grootste risico is juist dat men dan zegt: ‘daar ging het goed, dus doen we het hier ook zo’. Je moet alles open houden.”

Hoe kijkt u nu zelf terug op het verloop van de promotiewedstrijd en alles wat erom heen is gebeurd?

Buma: ,,Ik hoor wel bij die mensen in Nederland die zich verbazen over de grote aantallen op het plein. Met de situatie die we hadden, hebben we gedaan wat we moesten doen. Observeren en aansturen op een gereguleerde afloop. Ik ben ook blij hoe de samenwerking met Cambuur is verlopen in deze. En er waren tweeduizend mensen. Dat betekent ook dat heel veel mensen thuis zijn gebleven want Cambuur heeft alleen al zesduizend seizoenkaarthouders.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Promotie Cambuur
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct