Het beeld dat de politie en ME zaterdag uit het niets een groep Cambuursupporters aanvielen, klopt niet. Dat zegt burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden.

Tijdens de helikoptervlucht van Cambuur boven Leeuwarden , werd een groep van zo’n zeventig Cambuursupporters door de politie en de ME van het Zaailand gejaagd. Volgens supportersvereniging Cambuur Culture gebruikte de politie daarbij ‘buitenproportioneel geweld’. Een bewoner van het Zaailand stelt in een brief aan de gemeenteraad dat de politie ‘een inschattingsfout’ maakte door in te grijpen. Sommige toeschouwers lieten zich uit in gelijksoortige bewoordingen.

Onzin

,,Het is onzin dat politie zomaar zou beginnen met het uitlokken”, reageert burgemeester Sybrand Buma. ,,Het ingrijpen was niet het eerste wat er voorviel, er is al een hele ochtend aan voorafgegaan.”

’s Ochtends zouden Cambuurfans die een feestje wilden houden op het Kalverdijkje, al door de politie zijn aangesproken. Van een feest zou geen sprake kunnen zijn. In een verklaring op Facebook geeft Cambuur Culture aan dat de beoogde locatie op het Kalverdijkje door de politie zou zijn afgezet, waarna de supporters elkaar zouden treffen op het Oldehoofsterkerkhof. ‘Een leeg plein zonder terrassen en zonder al te veel winkelend publiek’, aldus Cambuur Culture in de verklaring.

Buiten het centrum

,,Bij het Oldehoofsterkerkhof is de supporters gezegd buiten het centrum te blijven”, zegt Sybrand Buma. ,,Vervolgens ging men naar het Zaailand. Agenten hebben verschillende van hen aangesproken en gevraagd om bijvoorbeeld in de rugzak te mogen kijken of daar drank inzat. Je kan niet verdedigen dat het oké is dat als je wordt aangesproken dat er dan maar gegooid gaat worden.”

Het optreden zaterdag wordt besproken in de ‘driehoek’ - het overleg tussen de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie. Ook in de raad wordt er binnenkort waarschijnlijk over gesproken. Lijst058 wil met Buma het optreden van gemeente, stadstoezicht en de politie, tijdens bijvoorbeeld de spontane feesten rond Cambuurwedstrijden, Koningsdag in de Prinsentuin en de helikopterhuldiging in het openbaar bespreken.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct