De Friese hoofdstad besteedt veel meer geld aan ambtenaren dan vergelijkbare gemeenten. Toch is dit in de meeste gevallen goed verklaarbaar, vindt bureau Berenschot.

,,De totale apparaatskosten per inwoner van uw gemeente zijn 9 procent hoger dan gemiddeld. Uitgedrukt in euro’s is dit een bedrag van 13,1 miljoen euro hoger’’, schrijft bureau Berenschot in een rapport dat burgemeester en wethouders deze week naar buiten brachten op verzoek van LIJST058.

In een gemiddelde gemeente van deze omvang wordt 1135 euro per inwoner uitgegeven aan het ‘gemeentelijk apparaat’. In Leeuwarden gaat het om 1242 euro. Bij sommige onderdelen van de gemeente zijn grote uitschieters zichtbaar. De kosten voor openbare orde en veiligheid zijn bijvoorbeeld 92 procent hoger. Voor parkeervergunningen trekt Leeuwarden zelfs 183 procent meer geld uit dan andere gemeenten.

Sociale zaken

In geld uitgedrukt zijn de extra kosten het hoogst bij sociale zaken. Deze afdeling is bij alle gemeenten groot, maar Leeuwarden besteedt hier ook nog 52 procent meer aan dan gemiddeld. Zou Leeuwarden zich aanpassen aan het landelijk gemiddelde, dan moesten er ruim 90 voltijdsbanen op deze afdeling geschrapt worden.

Wie de cijfers beter bekijkt, snapt echter waarom al die ambtenaren hier nodig zijn: Leeuwarden telt namelijk 89 procent meer bijstandsontvangers en 53 procent meer mensen met schuldhulpverlening dan elders. Daarom zijn de hoge Leeuwarder uitgaven goed te begrijpen, vindt Berenschot.

Soortgelijke verklaringen zijn er voor de meeste andere dure posten. Op de afdeling veiligheid zijn bovengemiddeld veel ambtenaren aan het werk om vergunningen te kunnen verwerken. Geen wonder, want Leeuwarden krijgt jaarlijks 85 procent meer aanvragen voor drank- en horecavergunningen op zijn bordje dan in een gemiddelde gemeente. Het aantal aangevraagde APV-vergunningen is hier 69 procent hoger en het aantal aanvragen voor een parkeervergunning zelfs 229 procent hoger.

‘Goed verklaarbaar’

Zo zijn veel hoge posten goed verklaarbaar, aldus Berenschot. Leeuwarden geeft bijvoorbeeld opvallend veel geld uit aan waterbeheer, maar het aantal binnenwateren is hier dan ook veel groter dan elders in het land. ,,Bij veel clusters zijn de afwijkende kosten verklaarbaar door de afwijkende werklast’’, concludeert Berenschot. Alles overziende vindt Berenschot de Leeuwarder uitgaven over het algemeen ,,passend’’ bij de taken die worden uitgevoerd.

Het bureau heeft alleen bedenkingen bij de hoge uitgaven bij groenbeheer. Hier zijn de kosten 47 procent hoger dan elders. Volgens burgemeester en wethouders heeft dit te maken met de keuze om zelf veel groenmedewerkers in dienst te nemen, bijvoorbeeld mensen die vroeger bij Caparis werkten.

Berenschot wijst overigens ook op punten waar Leeuwarden iets te zuinig lijkt. Het meest zorgwekkend is de afdeling die zich met de WMO bezighoudt, constateert Berenschot. Leeuwarden telt 47 procent meer WMO’ers dan vergelijkbare gemeenten. Dit is echter niet in het aantal ambtenaren terug te zien.

Ook aan volksgezondheid besteedt Leeuwarden bedenkelijk weinig geld, vindt Berenschot. Dit heeft voor een deel te maken met de Friese GGD, die relatief goedkoop werkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct