,,Voorop staat dat ik de terrassen, de winkels en de hogescholen zo snel mogelijk open wil. Maar het moet wel kunnen.” Dat zegt burgemeester Sybrand Buma na afloop van het Veiligheidsberaad.

Het Veiligheidsberaad - waarin 25 burgemeesters als voorzitter van de Veiligheidsregio’s zitten - is verdeeld. De burgemeesters van de vier grote steden willen dat de terrassen zo snel mogelijk open gaan. Ze krijgen bijval van sommige andere burgemeesters, zoals Paul Depla van Breda.

,,We hebben maandag een presentatie van Van Dissel gehad waarin werd gesteld dat de piek van de derde golf nog niet bereikt is. Het is een risico om te versoepelen voor die piek. We moeten dus een week of langer wachten om verantwoord te openen”, aldus Buma. ,,De beslissing hierover ligt bij het kabinet. Mijn taak is het niet om iedere dag publiekelijk te zeggen dat het anders moet, maar juist om me te focussen op een zo’n spoedig mogelijke, maar verantwoorde opening.”

Frustraties

Maar intussen stellen sommige ziekenhuizen ook dat verantwoord openen van terrassen een positief effect zouden kunnen hebben. ,,Ik heb maandagochtend contact gehad met het MCL en daar neemt de druk op de intensive care weer toe. Bijna alle niet-spoedeisende operaties worden uitgesteld. Dit is voor mij een reden om de oproep van ‘de ziekenhuizen’ te nuanceren.”

Dat het niet doorgaan van de versoepelingen tot frustratie leidt, onderkent Buma. Ook als hem door ondernemers verweten wordt dat hij te weinig doet voor bijvoorbeeld de Leeuwarder horeca en detailhandel. ,,Ik begrijp dat. Wat ik zeg is dat we zo snel mogelijk open kunnen, maar verantwoord. Zodat ze niet twee weken later weer dicht moeten omdat het aantal besmettingen weer toeneemt. Ik ben ook burgemeester van de mensen die wachten op een operatie, van de zorgmedewerkers. Wat ik doe is naar mijn mening voor iedereen het beste.”

Ingewikkelde fase

,,Kijk, vorig jaar hadden we de intelligente lockdown, en toen werd er geroepen dat het strenger moest. We moeten niet vergeten dat alles voor het eerst gebeurt. Dit is een ingewikkelde fase, het vraagt veel van iedereen.”

Buma benadrukt dat de datum van 28 april voor mogelijke versoepelingen, niet door het kabinet is genoemd in het Veiligheidsberaad. ,,Daar is alleen gezegd dat ze per week kunnen bekijken of er versoepeling mogelijk is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct