Blokhuispoort omgetoverd tot een bajes-, beach- en festivalterrein

De binnenplaats van de Blokhuispoort is klaar om weer gasten te ontvangen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Even kan de bezoeker het gevoel bekruipen te zijn beland in een hippe beachbar in Berlijn Friedrichshain. Of een andere coole plek in een wereldstad.

Maar het bajes-, beach- en festivalterrein is niet in Berlijn. Of Hamburg. Of pak ’m beet Parijs of Londen. Maar gewoon in Leeuwarden; ook een wereldstad, maar dan van een ietwat ander formaat. ,,We proberen hier toch een festivalgevoel neer te zetten”, zegt Hotze Bouma, een van de drie ondernemers van café De Bak en Proefverlof. ,,We hebben materiaal in bruikleen van Welcome to the Village, maar ook onze eigen spullen voor festivals gebruikt”, vertelt Evert-Jan van den Hoed van Roast.

Samen met Bouma bedacht hij het plan om het tweede plein van de Blokhuispoort om te toveren tot een ‘bajes-, beach-, festivalterras’, zoals Bouma het noemt. ,,Er is plek voor tweehonderd mensen op het plein. Afhankelijk van in welke samenstelling groepen binnenkomen, want de terrasregels gelden natuurlijk ook hier. Net als de anderhalve meter”, wijst Bouma op de afstand tussen de verschillende biertafels en strandstoelen.

Het festivalgevoel zit vooral in de aankleding van het plein, waar bijvoorbeeld een grote constructie, omhuld door jute, het beeld van een deel van het plein bepaalt. ,,En De Bak wordt een beachbar met overkapping van het terras voor de dagen waarop het weer wat minder is”, blikt Bouma op de uiterste hoek van het plein, waar een grote foodtruck klaarstaat om maaltijden in te bereiden.

,,Het belangrijkste is dat we hier de juiste sfeer kunnen neerzetten, belangrijker dan het aantal bezoekers dat er een plek vindt”, vult Van der Hoed aan.

Bands laten optreden, zoals het hoort bij festivals, mag voorlopig nog niet. Maar een enkele singer-songwriter of de vertoning van films in het weekend z0ijn enkele van de plannen die de ondernemers hebben. Vanaf vandaag is het tweede plein geopend.