Black Lives Matter-protest Leeuwarden afgelopen: noodbevel van kracht en ruim 2500 demonstranten

FOTO JACOB VAN ESSEN

De solidariteitsbijeenkomst tegen racistisch geweld in Amerika en Europa vond zaterdag plaats op ‘De Bult’ bij het Rengerspark in Leeuwarden. Het protest begon om 18:00 uur. De gemeente riep even na zessen op niet meer te komen door de drukte. Op dat moment werd ook een noodbevel afgekondigd.

Voor ‘De Bult’ was gekozen omdat dat de enige plek is waar rond de tweeduizend mensen samen kunnen komen en anderhalve meter afstand kunnen houden. De gemeente Leeuwarden zei eerder rekening te houden met tweeduizend bezoekers. Tegen half zeven waren het er bijna 2500 waarna de gemeente het terrein afsloot. Het terrein bleef dicht tot na het einde van de demonstratie. Het protest verliep vreedzaam.

Burgemeester Buma van Leeuwarden heeft, zo bleek later, rond zes uur een noodbevel afgekondigd. In de buurt van de demonstratie hadden zich enkele tientallen tegendemonstranten verzameld, die eropuit waren het protest te verstoren. Om dit te voorkomen werden onder andere de Noorderbrug en Eebrug tijdelijk omhoog gezet. Het bleef rustig daarna.

Eerder op de middag werden bij NHL Stenden aangebrachte leuzen verwijderd door de gemeente.

De Leeuwarder Courant was aanwezig bij het protest. Hieronder lees je de ontwikkelingen tijdens het protest.

Hieronder enkele foto’s.

loading

loading

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Protestactie