Het cameratoezicht in de Leeuwarder Vlietzone is gestopt. Volgens de gemeente zijn de camera’s niet langer nodig om de openbare orde te handhaven. Bewoners en hulpverleners zijn niet blij en waren niet geïnformeerd.

Het cameratoezicht in de wijk werd in december vorig jaar ingesteld als een van de maatregelen om de overlast in de wijk tegen te gaan. Die overlast ontstond rond zorgaanbieder Strong ID in de Willem Loréstraat. Maar volgens de gemeente is dat nu niet meer nodig. Sinds 1 juli zouden er slechts zeven overlast meldingen zijn binnengekomen bij het Meldpunt Overlast, en die hadden betrekking op drie incidenten. Het cameratoezicht zou daarmee disproportioneel zijn, aldus de gemeente.

De gemeente wilde al eerder stoppen maar op verzoek van de bewoners werd het toezicht in de zomer nog verlengd tot 1 oktober. Half september zou de gemeente dan besluiten over een eventuele verdere verlenging. Volgens een persbericht van de gemeente is het weghalen van de twee camera’s in lijn met de wens van de bewoners.

Geen communicatie met de wijk

Maar dat laatste blijkt helemaal niet te kloppen. De Stichting Vlietvaardig, die opkomt voor de wijk en waarvan leden in het gebied wonen waar het toezicht was, ontdekte donderdag dat de camera’s waren weggehaald. Van enige communicatie of overleg met de bewoners is volgens hen dan ook geen sprake.

Dat er minder overlast is rondom de Willem Loréstraat, wordt wel beaamd. Maar, zo stelt Vlietvaardig, de camera’s hadden ook vooral een preventieve werking. De locatie van Strong ID zou veel minder mensen van buiten trekken door het cameratoezicht. En juist de komst van groepen van buiten de wijk naar de locatie van Strong ID, zorgde de afgelopen jaren voor veel overlast. De stichting Vlietvaardig wil wel met de gemeente in gesprek over de camera’s, maar dan moeten ze eerst weer worden teruggehangen.

Marcel Lautenbach van zorgaanbieder Strong ID vindt het heel jammer dat de camera’s weg zijn. ,,Wij hebben dat vandaag te horen gekregen van de gemeente.” Niet alleen zorgden de camera’s ervoor dat het aantal incidenten rondom Strong ID afnam, het zorgde ook voor veiligheid voor zijn cliënten - veelal jongens die elders in de hulpverlening buiten de boot vielen. ,,Er was toezicht en mensen die kwaad in de zin hadden, bleven weg.”

Politiek reageert verbaasd

Mirka Antolovic van de PvdA vindt het jammer dat er geen overleg is gevoerd met Vlietvaardig over het weghalen van de camera’s. ,,We hebben juist een plan van aanpak voor de problemen in de Vlietzone waarbij overleg en samenspraak belangrijke pijlers zijn. En dan verbaast me te horen dat dat hier dus niet gebeurd is.”

Ook Marcel Visser van de VVD is niet blij dat de camera’s zijn weggehaald. ,,Ik ben oprecht verbaasd. Die camera’s hingen er juist omdat ze een preventieve werking hebben. Het is niet voor niets dat het aantal meldingen terug loopt. Die camera’s hadden pas weg gekund als het langere tijd rustig was en er echt uitvoering was gegeven aan het Plan van Aanpak Vlietzone. Het is een rare gang van zaken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Vlietzone
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct