Bestuurder ontkent dat hij bewust inreed op groep mannen in Leeuwarden: 'Een volstrekt kletsverhaal', zegt de officier van justitie

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Is een 22-jarige man uit Drachten in de nacht van 17 maart 2019 op de Willemskade in Leeuwarden, naast de Achmeatoren, bewust ingereden op een groepje mannen? Of zat hij, zoals hij vrijdag zelf verklaarde bij de Leeuwarder rechtbank, te stoeien met de autogordel en heeft hij de mannen nooit gezien?

Officier van justitie Eelco Jepkema geloofde niets van het verhaal van de Drachtster. De man beweerde dat hij, behalve dat hij zat te klooien met de riem, ook niet gewend was om in een auto met automatische versnelling te rijden, waardoor hij de aandacht niet bij de weg had. Volgens de officier is de man agressief en welbewust op in elk geval twee mannen ingereden, nadat er een paar minuten eerder een woordenwisseling had plaatsgevonden.

Op camerabeelden was te zien dat de Opel Corsa die door de verdachte werd bestuurd met een pittige snelheid op de mannen afreed. Een van de mannen kon nog net zijn maat tussen twee geparkeerde auto’s trekken. De Opel botste tegen een Mercedes, waarna de bestuurder gas gaf en er vandoor ging. De politie trof de Drachtster en zijn drie inzittenden even later aan in de Jacob Catsstraat.

De verdachte beweerde dat hij van plan was om terug te gaan naar de plek van de aanrijding om zich bij de politie te melden. „Een volstrekt kletsverhaal”, aldus Jepkema. Op aangeven van de reclassering paste de officier het jeugdstrafrecht toe. Hij eiste een werkstraf van 100 uur, een leerstraf sociale vaardigheden van 40 uur en een rijontzegging van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk. De Drachtster had gedronken, als beginnend bestuurder zat hij drie keer boven het wettelijke maximum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank