Besluit over 180 nieuwe studentenstudio's Droevendal in Leeuwarden pas na buurtoverleg

Het Leeuwarder Droevendal. FOTO ARCHIEF LC

Burgemeester en wethouders van Leeuwarden staan positief tegenover de komst van 180 studentenwoningen aan het Droevendal. Een definitief besluit stellen ze echter nog uit.

Dit schrijven zij in een brief aan de gemeenteraad. De zelfstandige studentenstudio’s zijn gepland in het achterste deel van het KPN-gebouw. De voorzijde aan de Tweebaksmarkt wordt door Post Plaza gebruikt als uitbreiding van het hiernaast gelegen hotel.

Omwonenden zijn overwegend positief over de plannen van Post Plaza, maar tientallen buurtbewoners verzetten zich tegen de studentenwoningen. Ze vrezen verschillende vormen van overlast.

B en W zien dit anders: ,,De functies wonen en hotel passen goed in de binnenstad. Ook het gemeentelijke beleid biedt volop ruimte voor studentenhuisvesting in de binnenstad: liever in grote complexen in de binnenstad met goed beheer, dan verspreid in de woonstraatjes in bijvoorbeeld de Vlietzone en Achter de Hoven.’’

Ontwikkelaar Slokker moet eerst echter wel goed overleg voeren met de buurt, vindt het gemeentebestuur. Dit moet nog op gang komen. Voor die tijd nemen B en W dan ook geen besluit.

De gemeenteraad heeft hierin geen rol, volgens de brief. ,,Er is sprake van een interne verbouwing of functieverandering’’, zegt voorlichter Marianne Reitsma. De hiervoor geldende procedure is een bevoegdheid van B en W. Zo ging het eerder ook met het voormalige Aegongebouw, waarin 500 studentenappartementen zijn gebouwd.