Beperkt aantal bezoekers Prinsentuin bij mooi weer en de binnenstad fietsvrij: zo wil de gemeente Leeuwarden bezoekers in de stad meer ruimte bieden

De Prinsentuin rond half vijf in de middag op Koningsdag: mensen genieten op en rond het water van het mooie weer

Na de uit de hand gelopen Koningsdag in de Prinsentuin in Leeuwarden neemt de gemeente maatregelen. Toegang van bezoekers tot de Prinsentuin wordt bij mooi weer gereguleerd en er komen hekken omheen te staan.

Ook in de binnenstad en in smalle straatjes worden maatregelen genomen. Vanaf vrijdag 30 april is de binnenstad iedere vrijdagmiddag en zaterdag auto- én fietsvrij. De zaterdagmarkt aan de Nieuwstad staat dan op straat in plaats van op de stoep, zo kunnen voetgangers de weg ook gebruiken.

Ook komen er extra centrale fietsenstallingen, zodat er op de stoepen van het winkelgebied meer ruimte ontstaat. Op de Schrans verplaatst de gemeente de fietsenstallingen naar centrale fietsparkeerplekken op de parkeervakken in de middenstrook. Op die manier ontstaat er meer ruimte op de stoepen. In de smalle Kleine Kerkstraat, de Lombardsteeg, de Doelesteeg en de stille kant van de Nieuwstad stelt de gemeente indien nodig eenrichtingsverkeer in om voldoende ruimte te bieden aan voetgangers.

Naast de hekken en het reguleren van de toegang komen er gastheren en -dames in de Prinsentuin te staan. Zij houden in de gaten of er nog voldoende ruimte is en houden daarbij rekening met bezoekers die met een bootje in de Prinsentuin aanmeren. Ter plekke wordt bepaald of het op enig moment te druk is waarna de toegang tijdelijk wordt afgesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden