Tarek Hashemi van Leeuwarden Lounge in de Korfmakersstraat.

Autoluw Leeuwarden: ook Korfmakersstraat op lijst

Tarek Hashemi van Leeuwarden Lounge in de Korfmakersstraat. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

De Korfmakersstraat in Leeuwarden wordt de volgende autoluwe straat. Wethouder Friso Douwstra voelt er wel wat voor, net als de ondernemers in de straat.

Het Gouverneursplein, de Eewal en de Wortelhaven: het zijn de intussen bekende voorbeelden van straten die de gemeente autoluw wil krijgen. Maar daar houdt het niet mee op. Ook de Korfmakersstraat staat op het lijstje van Douwstra. ,,Dit is wat mij betreft de volgende plek. Het past ook helemaal in de opdracht die ik van de raad heb meegekregen.”

De raad gaf vorig jaar de opdracht om te kijken hoe meer straten in het Leeuwarder centrum autoluw gemaakt kunnen worden. Mede op basis van de positieve ervaringen in het Culturele Hoofdstadjaar toen delen van de binnenstad ook meerdere perioden niet toegankelijk waren voor auto’s.

In de Korfmakersstraat zitten onder meer twee restaurants en twee coffeeshops. Vooral die laatste twee trekken veel publiek dat met de auto komt. ,,Maar we staan heel positief tegenover het idee om deze straat autovrij te maken”, zegt Gerrit Jan ten Bloemendal van coffeeshop De Os. ,,Echt, met die auto’s zitten ook wij vreselijk in onze maag. Op ons verzoek heeft de gemeente hier ooit eenrichtingsverkeer ingevoerd. Met autoluw maken van deze straat zouden we voor eens en voor altijd van de auto-overlast af zijn.” Angst dat dit klanten gaat kosten, heeft Ten Bloemendal niet. ,,Het zal even wennen zijn als hier niet meer geparkeerd mag worden, maar daarna vinden ze ons wel.”

‘Met die auto’s zitten ook wij vreselijk in onze maag’

Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos is blij met de ambitie van wethouder Douwstra. ,,Met de hele buurt hebben we een jaar of zes, zeven al gezegd: dit zou mooi autovrij kunnen. Bijna iedereen was toen al voor.”

Door de coronacrisis is de aanblik van de Korfmakersstraat al wat veranderd. Een aantal parkeerplaatsen is verdwenen, Eindeloos en het naastgelegen restaurant Leeuwarden Lounge hebben meer ruimte gekregen voor een terras. ,,En als je dat nu ziet, dan denk je al: dat moet nooit meer anders”, vindt Schaafsma. ,,Maar het wordt nog leuker als deze straat straks een pleintje wordt.”

Zijn buurman Tarek Hashemi van Leeuwarden Lounge is het roerend met hem eens. ,,Nu is mijn terras helemaal afgeschermd omdat de auto’s er nog langskomen en dat geeft overlast. Vaak trekken ze dan ook nog even op in de straat en sommigen laten je meegenieten van André Hazes of wat ze ook maar draaien.” Door de auto uit de straat te halen, zou er rond de boom een terras kunnen worden opgebouwd, in plaats van de fietsen die er nu tegen aan gegooid worden, denkt Hashemi ,,Je geeft de ondernemers dan ook verantwoordelijkheid voor de omgeving. Om er samen een plein van te maken.”

Tweebaksmarkt en Druifstreek

Schaafsma heeft intussen zijn terras afgeschermd van de straat door grote plantenbakken neer te zetten. ,,Wij als ondernemers moeten dan voor het groen zorgen om de straat mooi in te richten. Het zou fijn zijn als dat al komend voorjaar zou kunnen”, loopt Schaafsma vast op het ambtelijke en bestuurlijke proces vooruit.

,,Tuurlijk zullen er praktische bezwaren zijn”, denkt Hashemi. ,,Maar neem bijvoorbeeld de bevoorrading voor dit deel van het centrum, dat zou je ook kunnen beperken tot de ochtenduren. En als je de straat dan afsluit met een paaltje, zou je ’s ochtends wel ruimte kunnen bieden aan de vrachtwagens die hier dan toch doorheen moeten.”

Op de Tweebaksmarkt en de Druifstreek worden de ontwikkelingen in de Korfmakersstraat met belangstelling gevolgd. Want die afsluiting voor het verkeer maakt de weg misschien ook wel vrij voor een autoluwe Tweebaksmarkt, denkt bijvoorbeeld Baukje de Vries van uitspanning Paddy O’Ryan.

,,Voor de Tweebaksmarkt en Druifstreek zijn nog geen plannen maar we zijn zeker bereid om daarnaar te kijken”, aldus wethouder Douwstra.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct