Trijntje Ringnalda (op de rug gezien) laat zich bij het COA informeren over de noodopvang. Links vastgoedregisseur Leo van Eerten. Foto ANP/Catrinus van der Veen

Asielzoekers zijn welkom, zeggen omwonenden tijdens infobijeenkomst bij WTC

Trijntje Ringnalda (op de rug gezien) laat zich bij het COA informeren over de noodopvang. Links vastgoedregisseur Leo van Eerten. Foto ANP/Catrinus van der Veen Foto: "Catrinus van der Veen"

Veiligheid, dagbesteding en vrijwilligerswerk. Daar gingen de vragen vooral over bij de informatiebijeenkomst over de noodopvang voor vluchtelingen in Leeuwarden.

Hooguit veertig buurtbewoners waren er misschien, van de 1500 buurtbewoners en bedrijven die waren uitgenodigd. In de grote vergaderzaal die de gemeente Leeuwarden in het WTC-hotel had afgehuurd, waren professionals, gemeenteraadsleden en journalisten duidelijk in de meerderheid.

Aanleiding voor de bijeenkomst was de aankondiging vorige week dat er in het Leeuwarder WTC vanaf half maart maximaal zeshonderd asielzoekers worden opgevangen. Ze worden net als vijf jaar geleden ondergebracht in de Friezenhal.

Op advies van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had de gemeente gekozen voor een inloop; bij verschillende statafels stonden medewerkers van onder meer Vluchtelingenwerk, de politie, de GGD en de gemeente om vragen te beantwoorden.

Lees ook | Noodopvang voor 600 asielzoekers bij WTC Expo in Leeuwarden

Terwijl de opvang van vluchtelingen vijf jaar geleden nog tot verhitte inspraakbijeenkomsten leidde, bleef het dinsdagavond rustig. Het nieuws leidde weliswaar online tot veel boze reacties, maar tijdens de inloop bleven fervente tegenstanders weg.

Lees ook | Komst asielzoekers zorgt voor veel haatreacties op Facebook

Trijntje Ringnalda is er wel. De buurtbewoonster wil vooral weten waarom de opvang nodig is en waar de mensen vandaan komen. Leo van Eerten, vastgoedregisseur bij het COA, legt haar uit dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst achterloopt met de procedures en dat de doorstroom van statushouders stokt. ,,De vorige keer is het redelijk probleemloos verlopen. Ik hoop dat het dit keer ook zo zal gaan’’, zegt Ringnalda.

,,Ze zijn welkom’’, verwoordt wijkgenoot Jan van der Veen de stemming van veel aanwezigen. Lex Vergnes kreeg een uitnodiging als vertegenwoordiger van de bedrijven op het achtergelegen industrieterrein De Zwette. ,,Wij willen de lijnen kort houden. Als er sprake is van overlast, wil ik weten met wie we contact moeten leggen’’, zegt de parkmanager, die er aan toevoegt ,,heel positief’’ te staan tegenover de opvang.

Lees ook | Burgemeester Sybrand Buma: opvang asielzoekers voelt als een verantwoordelijkheid

Veel bezoekers hebben vragen over de dagbesteding van de vluchtelingen, waarschijnlijk vooral Eritreeërs, Irakezen en Syriërs. Wat gaan ze de hele dag doen? Een terechte vraag, vindt locatiemanager Benny Schonewille, die de opvang straks gaat managen. ,,We gaan echt inzetten op dagbesteding. Lekker bezig zijn is de sleutel voor een goed verblijf. Dan kun je denken aan sport, taalles of muziek.’’

Burgemeester Sybrand Buma vindt twee dingen belangrijk: dat de omgeving geen overlast ervaart, en dat de periode geen verloren tijd is voor de vluchtelingen. ,,Ik hoop dat er mensen zijn die iets voor ze kunnen betekenen.’’

Bij Vluchtelingenwerk staan de vrijwilligers intussen al bijna in de rij. ,,Ik kom hier om mijn handen te laten wapperen’’, zegt Christien Schneider uit Raard. De boerin wil dolgraag iets betekenen voor de vluchtelingen. ,,Ik vind het zo erg dat mensen hier straks zes maanden opgepropt zitten. Misschien kan ik taalles gaan geven.’’

home
net-binnen
menu