Het asfalt op de wegen in de gemeente Leeuwarden slijt de laatste jaren veel sneller dan verwacht. Een deel van die schade komt door vorst en droogte.

In 2018 verwachtte de gemeente nog dat ze jaarlijks 6,3 miljoen euro kwijt zou zijn aan wegenonderhoud. Bij een grote inspectie in 2020 werden ambtenaren echter verrast door opvallend veel asfaltschade. Er moest 3,5 miljoen bij om de boel te kunnen repareren.

Afwijkend onderhoudsniveau

Burgemeester en wethouders denken op basis van nieuwe berekeningen dat het tekort geleidelijk kan oplopen tot 11 miljoen euro in 2025. Vooral op het platteland is veel achterstallig onderhoud.

Volgens een brief van B en W zijn er ‘asfaltwegen met een afwijkend onderhoudsniveau’ bij gekomen door de gemeentelijke herindeling van 2018. Wegen in Littenseradiel en Leeuwarderadeel lagen er minder goed bij dan verwacht.

De droogte van de afgelopen jaren leidt ook tot schade. Boomwortels zoeken naar water, waardoor extra ‘opdruk’ ontstaat. De vorst en de hierop volgende dooi zorgden ook voor ‘extra rafeling’ van het asfalt.

Minder vaak vernieuwing bestrating

Er speelt nog iets anders: de laatste jaren heeft Leeuwarden minder grote wegenprojecten gehad dan vroeger. Bij zulke klussen wordt oude bestrating vaak vervangen. Dat leidt dus tot besparing op het onderhoud. Nu er minder bestrating vernieuwd wordt, neemt de hoeveelheid oud en beschadigd asfalt toe.

Ook voor rioleringsklussen hoefde de bestrating de laatste jaren minder vaak te worden vernieuwd. De gemeente hoopt met ‘innovatieve methoden’ de schade aan plattelandswegen op een betaalbare manier aan te pakken. Er komt een ‘wijkgerichte aanpak van boomwortelproblematiek’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct