Het rapport van de Rekenkamer over de festivals in de Groene Ster bevat stevige kritiek op de gemeente. En biedt tegelijkertijd een kans. Een analyse.

Catenaccio. Deze term gebruikte de voorzitter van de Rekenkamer om de houding van de gemeente Leeuwarden te omschrijven als het gaat om de vergunningverlening voor de festivals in de Groene Ster. Catenaccio – een Italiaanse term – komt neer op een defensieve houding in het voetbal waarbij de verdediging centraal staat. Waarbij het voorkomen van tegendoelpunten belangrijker wordt gevonden dan het scoren van een goal. Vooral niet willen verliezen.

Lees ook | Rekenkamer: Leeuwarden leed aan tunnelvisie bij vergunningen festivals Groene Ster

Dat niet willen verliezen en de verkrampte houding die daarbij hoort, ademt het hele rapport. Tunnelvisie. Een dwangmatige focus op geluid. Niet transparant naar raad en omgeving, het proberen onder rechterlijke uitspraken uit te komen. Kwalificaties die allemaal te lezen zijn in het rapport dat de Rekenkamer maandag presenteerde.

Bezwaren genegeerd

Het ergste verwijt voor een stad die zich laat voorstaan op termen als ‘mienskip’ en collegeprogramma’s heeft met namen als ‘Eltsenien is Ljouwert’ en ‘de kracht van samen’, is dat er niet geluisterd werd naar gewone mensen. ‘Weinig oor en oog voor de inbreng van betrokken burgers’, formuleert de Rekenkamer de houding van Leeuwarden. In gewoon Nederlands: de bezwaren van mensen die in de omgeving van de Groene Ster wonen, werden genegeerd.

Bezwaren die in het begin legitiem waren als het gaat om geluidsoverlast. De eerste editie van Psy-Fi in 2014 heeft wat dat betreft de toon gezet. Vijf dagen duurde de eerste editie, vierentwintig uur per dag. Honderden mensen beklaagden zich omdat ze ’s nachts niet konden slapen vanwege de dreunende bassen die het festival verspreidde.

Groene Ster Duurzaam

In plaats van die bezwaren op dat moment serieus te nemen en in gesprek te gaan, organiseerde de gemeente een informatieavond voor omwonenden. Waar werd uitgelegd hoe het verder zou gaan. In plaats van dat het gesprek werd aangegaan met omwonenden en buurgemeente Tytsjerksteradiel. En dát was de reden waarom Groene Ster Duurzaam werd opgericht. Omdat mensen zich niet gehoord voelden.

Groene Ster Duurzaam ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een geoliede machine die via juridische procedures de gemeente het vuur aan de schenen legde. Meerdere keren haalde de gemeente bakzeil als het ging om geluidsniveau en muziek in de nachtelijke uren. En werd Leeuwarden gedwongen de voorwaarden te verscherpen. Waarbij moet worden aangetekend dat Groene Ster Duurzaam ook vaak ongelijk kreeg van de rechter. Bijvoorbeeld als men probeerde vergunningen en ontheffingen van tafel te krijgen door een beroep te doen op natuurwetgeving. Telkens weer droeg Groene Ster Duurzaam ‘nieuwe dieren’ aan die last zouden hebben van de festivals. Tevergeefs.

 

Dé kans om er in 2017 alsnog samen uit te komen, in opdracht van de rechter, greep Leeuwarden niet. Sterker nog, de uitspraak werd door de gemeente zo uitgelegd dat dat onmogelijk werd. ‘Hard hameren op het eigen gelijk’, aldus de Rekenkamer. 

Het college van B en W zal binnenkort reageren op de bevinden waarna een debat in de raad volgt. De kans dat het rapport leidt tot politieke consequenties is minimaal nu wethouder Sjoerd Feitsma weg is en deze zomer werd opgevolgd door Hein Kuiken. Wel biedt het rapport het college de kans om sorry te zeggen. En te laten zien dat het festivalbeleid ook anders kan. In overleg. Samen met de festivalorganisatoren en Groene Ster Duurzaam. Zoals de rechter drie jaar geleden al opdroeg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Analyse
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct