Met een indrukwekkende ‘ode aan het Joodse kind’ nam de Oldenije donderdag afscheid van de Joodse school, jarenlang dependance van de Leeuwarder basisschool.

In groepjes komen de 49 kinderen het plein op lopen. Allemaal met een bloem in de hand, of een ballon. Het pleintje rondom het Joods monument is vervolgens het decor voor een korte voorstelling, waarbij de groepen 7 en 8 de schooltijd van Bram en Eva Beem verbeelden. Twee Joodse kinderen, die in de oorlogsjaren naar de Joodse school gingen.

Een voor een dragen de leerlingen een zin voor. ,,Juf, waarom gaan er zoveel kinderen weg?’’ ,,En op een dag moesten Eva en Bram zelf onderduiken.’’ Wie zijn zin uitgesproken heeft, verdwijnt van het plein, net als de kinderen van toen.

Beladen plek

Het monumentale pand op de hoek van het Jacobijnerkerkhof en de A.S. Levissonstraat, vlak bij de voormalige Joodse buurt, is een beladen plek. Van 1886 tot 1943 was het de Joodse school van Leeuwarden. De meeste kinderen, onder wie dus Bram en Eva, kwamen om in de vernietigingskampen. Zij namen nooit afscheid van hun school.

Na de oorlog had het gebouw verschillende functies; zo was het een yogacentrum en kregen gymnasiumleerlingen er les. Sinds 1997 heeft Jenaplanschool Oldenije het pand in gebruik als dependance voor de groepen 7 en 8. Dat zou aanvankelijk maar voor een paar jaar zijn, maar het werden er uiteindelijk, vanwege ruimtegebrek, 24 jaar.

Al jaren heeft de school, met de hoofdlocatie aan de Sint Anthonystraat, de wens alle kinderen onder één dak te brengen. En dat gaat nu eindelijk gebeuren. Plannen voor het betrekken van de naastgelegen Westerkerk strandden eerder. Inmiddels ligt er een concreet voorstel voor de uitbreiding op de hoofdlocatie.

Op 1 juli wordt begonnen met de verbouw. In mei 2022 kan de school weer in gebruik worden genomen. Tot die tijd zitten de leerlingen in een schoolgebouw aan de Goudenregenstraat.

Allerlaatste schooldag

Met de viering op de allerlaatste schooldag, die door de leerlingen grotendeels zelf bedacht was, wilde de school ook stilstaan bij alle Joodse kinderen die in het gebouw les hebben gehad.

,,Hopelijk hebben Bram en Eva en alle kinderen die hier op school hebben gezeten, het hier heel leuk gehad’’, zegt een meisje waarna ze met een klasgenoot en oud-directeur Meile Zijlstra een krans legt bij het Joods monument en een minuut stilte wordt gehouden.

Wat er met het pand gebeurt, is nog niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct