Zo’n acht demonstranten stonden zaterdag met ‘ik-sta-stil-bij’-borden in het centrum van Leeuwarden. Ze vroegen aandacht voor mensen die het deze coronatijd zwaar hebben.

Volgens de actievoerders ligt de focus van de coronacrisis momenteel heel erg op het naleven van de regels, waardoor er ‘onterecht hele grote groepen’ in de samenleving over het hoofd worden gezien.

Over meedoen aan (landelijke) demonstraties tegen het huidige coronabeleid of aspecten daarvan hadden de vier initiatiefnemers en vrienden van de actie zeker nagedacht, zegt René Bakker (32) uit Leeuwarden, die de actie onder meer met zijn vriendin Sara van der Zee (28) organiseerde. Want met de anderhalvemeterregel en met verplichtingen tot het dragen van mondkapjes is hij het eigenlijk niet eens. 

Ook over de corona-spoedwet is hij niet bepaald enthousiast. Deelname aan een demonstratie tegen die wet op het Malieveld in Den Haag was daarom een serieuze overweging waard. ,,Maar eigenlijk had ik me daarin niet goed genoeg verdiept.’’ Een paar vragen van bijvoorbeeld journalisten en hij zou naar eigen zeggen niet goed weten wat hij moest antwoorden. Dus bleef het Malieveld links liggen.

Ook andere tegendemonstraties vielen uiteindelijk af als optie. ,,Als je ergens pontificaal gaat demonstreren, werkt dat alleen maar tegen.’’ Het veroorzaakt verdeeldheid, vindt Bakker, en dat is nu juist wat hij en de zijnen niet willen. ,,We willen juist dat iedereen één wordt.’’ Demonstraties hebben overwegend ,,een zuur randje’’ met de dreiging dat ze uit de hand lopen.

Gebaar maken

Omdat ze zich toch wilden laten horen besloten ze een gebaar te maken voor mensen die het moeilijk hebben door de gevolgen van het coronavirus. ,,Bijvoorbeeld voor mensen die gebruikmaken van hulpinstanties of familieleden die elkaar niet meer zien of werknemers van bedrijven die gesloten worden’’, zegt Van der Zee. Die worden volgens haar over het hoofd gezien omdat iedereen vooral bezig is met het naleven van de regels.

,,Het is de bedoeling mensen zelf daarbij stil te laten staan.’’ En ze steun te laten betuigen aan al die mensen die het nu zo zwaar hebben. Iedereen kiest zelf die- of datgene uit waarbij stil wordt gestaan.

Eenzaamheid

Janne Hemstra (20) uit Buitenpost en Pieter Daniël Postma (27) uit Leeuwarden staan stil bij de eenzame ‘opa’s en oma’s’. ,,Even boodschappen doen of even helpen koken’’, aldus Hemstra. ,,Het is een kleine moeite om dat te doen.’’

Vroeger was dat normaal, zegt Postma. ,,Maar nu niet meer en daardoor ontstaat heel veel eenzaamheid.’’ Dan, kort na aanvang van de demonstratie: ,,Maar ik moet nu naar mijn oma. Dat heb ik beloofd. Ik ben gevraagd door hem’’, wijst hij naar een van de organisatoren, ,,om mee te doen. Hij heeft me echt gesmeekt.’’

Organisator Van der Zee hoopt dat er navolging komt. ,,De bedoeling is dat het op verschillende plekken komt en we hopen dat de groep steeds groter wordt.’’ 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct