Actie voor Orkest Butterfly brengt al 5000 euro op: 'Die band moeten we niet kwijt'

,,Die band moeten we niet kwijt zijn”, dacht Sjirk Hansma na het lezen van een artikel over Orkest Butterfly uit Warten. En dus startte hij een inzamelingsactie.

,,Ik ken Orkest Butterfly van de dorpsfeesten en het kaatsen”, vertelt Sjirk Hansma uit Marrum een paar dagen later. ,,Ik zat met een biertje op donderdagavond en toen las ik het artikel op lc.nl over dat ze geen inkomsten meer hadden. En dat het niet lukte met de regelingen. En dat ze misschien wel apparatuur zouden moeten verkopen. Toen dacht ik: dan moet ik het maar op mijn manier oplossen.”

In dat artikel vertelden Melle en Cisca Steensma hoe zij als artiesten buiten alle regelingen vielen en daardoor in de problemen waren geraakt.

Lees ook: Orkest Butterfly valt tussen wal en schip door corona

Omdat de batterij van zijn telefoon bijna leeg was, moest er eerst nog snel een oplader uit de auto gehaald worden, en toen kon Hansma ‘los’. ,,Ik heb een site voor crowdfunding opgezocht en de pagina ‘Help Orkest Butterfly de coronacrisis door!’ aangemaakt.”

Vijfduizend euro

Blijkbaar was Hansma niet de enige die Orkest Butterfly een warm hart toedraagt. Want de pagina was amper online of de donaties stroomden al binnen. 

En hoe. ,,De teller staat al bijna op 5000 euro. Dat had ik niet verwacht toen ik ermee begon, dat is een leuk bedrag.” 

Intussen heeft Hansma contact met Melle en Cisca Steensma van Orkest Butterfly. ,,Ja, want toen ik de volgende ochtend wakker werd, leek me dat wel goed om te doen omdat ik het spontaan had gedaan.” 

Melle en Cisca Steensma van Orkest Butterfly zijn overdonderd door de reacties die het artikel in de Leeuwarder Courant van vrijdag opriep. ,,Zoveel mensen die zeggen dat ze niet door hadden dat we al maanden zonder inkomen zitten. Of de bakker die langskwam met allemaal lekkere dingen”, somt Cisca een aantal reacties op.

,,Meteen al nadat het bericht online stond, werd er contact met ons opgenomen door mensen die geld wilden geven. Dat hebben we toen afgehouden, want dat was niet de bedoeling van ons verhaal. Maar toen hoorden we dat er al een crowdfundingsactie was opgestart.”

Mooi om te zien

De snelheid waarmee het bedrag opliep, verbaasde Melle en Cisca. ,,En hoe hoog sommige bedragen wel zijn. We voelen ons soms best bezwaard”, geeft Melle aan. Maar bovenal overheersen de blijdschap en de dankbaarheid bij het stel. ,,Het is zo’n opluchting dat we nu niet meteen de keuze moeten maken welk materiaal of instrument we moeten verkopen”, verzucht Cisca. 

Het contrast met vorige week, toen de zorgen groot waren, kan haast niet groter, vinden Melle en Cisca. ,,Het is zo mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die ons steunen, een warm hart toedragen. We kennen Sjirk Hansma (de initiatiefnemer, red.) niet persoonlijk maar we hebben intussen contact. Ik wil echt iedereen bedanken!”, besluit Cisca.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video