De crisisplekken in het Huis voor Jongeren aan de Huizumerlaan zitten altijd vol.

Aantal dakloze jongeren in Leeuwarden verdubbeld

De crisisplekken in het Huis voor Jongeren aan de Huizumerlaan zitten altijd vol. FOTO LC

Onder de bezoekers van de Leeuwarder nachtopvang zijn steeds meer jongeren. Van alle dak- en thuislozen was vorig jaar bijna een kwart jonger dan 28 jaar. In 2018 was dat nog 14 procent.

Dit blijkt uit de jaarcijfers van opvangorganisatie Zienn over 2019. Vorig jaar klopten 266 mensen aan bij de voorziening aan de Oostergoweg, bijna een kwart meer dan in 2018. Onder hen waren 61 jongeren. In 2018 waren dat er nog 30. De stijging zit vooral in de leeftijdscategorie 18-21 jaar.

Past in landelijk beeld

De stijging van het aantal daklozen en vooral jongeren past in een landelijk beeld. Daarnaast zijn er volgens Zienn-bestuurder Marita Schreur twee oorzaken voor de toename van het aantal dakloze jongeren in Leeuwarden. Die worden sinds een aantal jaren doorverwezen naar het Huis voor Jongeren, waar elf crisisplekken voor hen zijn. ,,Die zitten voortdurend vol, net als de elf trainingsplekken. De doorstroom naar andere woonplekken stokt doordat er veel te weinig aanbod voor jongeren op de woningmarkt is.’’

Een tweede oorzaak is de zogeheten 18-/18+-problematiek. Jongeren die jeugdzorg krijgen, mogen vanaf hun achttiende op eigen benen staan en kiezen daar vaak voor. De begeleiding stopt dan, terwijl ze vaak nog niet zelfstandig genoeg zijn om alles zelf te regelen.

Schreur: ,,We zien dat velen van hun terugvallen en bij ons aankloppen.’’ Het gaat om jongeren met een ‘meervoudige problematiek’: een moeilijke thuissituatie, verslavingsproblemen, een licht verstandelijke beperking, etcetera.

Zienn biedt sinds ruim een jaar ThuisPlus: een programma waarbij mensen zelfstandig wonen en begeleiders meerdere keren per week langskomen voor intensieve thuisbegeleiding. Dit is ook een manier om terugval bij jongeren te voorkomen.

Schreur: ,,We willen meer duurzame plekken voor jongeren, onder andere beschermd wonen. Verder zijn we in gesprek met woningbouwverenigingen over uitbreiding van het aanbod voor deze doelgroep, maar dat gaat heel langzaam.’’

Langdurig dakloos

Ook de afgelopen maanden zaten de crisisplekken in het Huis voor Jongeren voortdurend vol, zegt Schreur. Daardoor worden dakloze jongeren nu weer opgevangen in de nachtopvang. Hier is een speciale unit met acht bedden voor de jongste bezoekers. Schreur: ,,Dat is beter dan niks, maar het is geen goede oplossing. Je wilt eigenlijk niet dat jongeren in aanraking komen met langdurig daklozen.’’

De dak- en thuislozen bleven vorig jaar wel minder lang in de nachtopvang: gemiddeld 39 nachten, iets minder dan de 47 in 2018. Dit komt volgens Zienn door de nieuwe werkwijze, waarbij mensen sneller worden begeleid naar een geschikte vervolgplek.

Naast de nachtopvang heeft Zienn nog acht opvangvoorzieningen. In totaal ving de organisatie vorig jaar 972 mensen op.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct