De voorgevel van het grote KPN-complex aan de Tweebaksmarkt. Het gebouw loopt ver door naar het oosten langs het Droevendal. Het bestaande Post Plaza is uiterst rechts op de foto te zien.

180 studentenappartementen en 70 hotelkamers in KPN-complex

De voorgevel van het grote KPN-complex aan de Tweebaksmarkt. Het gebouw loopt ver door naar het oosten langs het Droevendal. Het bestaande Post Plaza is uiterst rechts op de foto te zien. FOTO NIELS WESTRA

Post Plaza en Slokker Vastgoed willen het Leeuwarder KPN-gebouw aan de Tweebaksmarkt verbouwen tot 70 hotelkamers en 180 studentenappartementen.

KPN heeft dankzij de digitalisering nog maar een klein stukje van het enorme gebouw nodig. Dit biedt kansen voor het naastgelegen hotel Post Plaza, dat uitbreidingsruimte zoekt in het voorste deel. Slokker Vastgoed ontwikkelt het achtergelegen bouwdeel tot woningen.

Groei in toeristenstroom

,,We gaan naar ruim 150 hotelkamers’’, zegt directeur Herman Schreuder van Post Plaza. Nu zijn het er 82. Hij hoopt begin volgend jaar te beginnen met de verbouw, zodat het eind 2021 klaar is. Aan de buitenzijde verandert niet veel. Achter het hotelgedeelte ontstaat een binnentuin en een overdekte loopverbinding.

Op basis van de bestaande prognoses zal het aantal toeristen in Leeuwarden twee keer zo groot worden in de periode tussen 2019 en 2030, zegt Schreuder: ,,De cijfers zijn natuurlijk wel van voor de corona.’’ Voorlopig blijft hij optimistisch over de kansen voor het hotel.

,,Bovendien zorg je ervoor dat een leegstaand gebouw een functie krijgt. Het is ook goed voor de stad. Restaurants profiteren bijvoorbeeld ook weer van onze extra hotelgasten.’’ Er komen geen nieuwe parkeervoorzieningen. Hotelgasten zijn aangewezen op de bestaande parkeergarages in de omgeving.

Het KPN-pand strekt zich ver in oostelijke richting uit langs het Droevendal. Een klein stukje hiervan blijft in gebruik bij KPN, maar het grootste deel zal worden verbouwd tot woonruimte door Slokker Vastgoed, die hiervoor nog een belegger zoekt. ,,We praten op dit moment met verschillende partijen’’, zegt Jan Watze Zijffers namens Slokker.

Zelfstandige appartementen

Het gaat niet om klassieke studentenkamers: dat mag ook niet. ,,Wij willen er zelfstandige huurappartementen van maken’’, zegt Zijffers. Het gaat om studentenstudio’s met hoge wanden, een open keuken en een badkamer met toilet.

De gemiddelde woonoppervlakte is 23 vierkante meter, zo blijkt op de bijbehorende website Tweebaksmarkt23.nl. Het plan doet denken aan de studentenhuisvesting in het oude Aegongebouw (Markt058).

De kelder zou dienst kunnen doen als fietsenstalling of bijvoorbeeld voor sportvoorzieningen. Het afval wordt afgevoerd via de ondergrondse container in de Ritsumastraat. De bouwmassa blijft grotendeels intact, maar er komen wel gewijzigde raampartijen en mogelijk een nieuwe hoofdingang aan het Droevendal. Slokker hoopt in januari te starten met de verbouw, zodat de studenten er in de zomer van 2022 hun intrek kunnen nemen.

Zorgen bij omwonenden

Omwonenden zijn zeer bezorgd over de studentenhuisvesting. Inmiddels hebben bewoners van vijftig adressen hun handtekening gezet onder een lange brief waarin bezwaar wordt aangetekend tegen het voorstel.

De studentenappartementen zullen veel extra verkeer, inkijk en andere overlast veroorzaken, vrezen de indieners. Parkeerplaatsen ontbreken en de buurt is dan ook bang voor parkeeroverlast van studenten met auto’s. De voorgestelde hoofdingang aan het Droevendal is ook een groot struikelpunt.

De buurtbewoners hebben weinig vertrouwen in de gemeente na ervaringen met eerdere plannen tussen het Droevendal en de Oosterstraat. Toen werd beloofd om de zuidoostkant van de binnenstad op te waarderen en de ,,antieke glans’’ terug te geven. Daar is weinig van terecht gekomen, vinden de bewoners.s

,,Wij hebben begrepen dat de bewoners moeite hebben met een ingang aan het Droevendal’’, zegt Zijffers. De ontwikkelaar kijkt daarom naar een alternatieve ingang aan de zuidkant, waar ook een soort binnentuin zal worden aangelegd.

Gemeente wacht met oordeel

De gemeente staat in beginsel positief tegenover de ontwikkelingen, maar wacht met een definitief oordeel op de reacties uit de buurt en de uitwerking van de initiatiefnemers. Er is hoe dan ook nog een tijdrovende procedure nodig, want het huidige bestemmingsplan staat de nieuwe functies niet toe.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct