In de keuken van wijkcentrum De As in Heerenveen bereiden kinderen hun eigen maaltijd: wortelsalade en een broodje zelfgemaakte hamburger.

Waarom jonge kinderen bij kookschool Fikks in Heerenveen over verantwoorde voeding leren (en dit zelf klaarmaken)

In de keuken van wijkcentrum De As in Heerenveen bereiden kinderen hun eigen maaltijd: wortelsalade en een broodje zelfgemaakte hamburger. Foto: Niels de Vries

Bij de ideële kinderkookschool Fikks in Heerenveen leren tien- tot twaalfjarigen over verantwoorde voeding en hoe dit op een veilige manier klaar te maken. Een initiatief tegen overgewicht en ongezonde leefgewoonten.

‘M et onze keukenmachine gaat het een stuk makkelijker’’, bromt Hugo de Vries. De tienjarige raspt een wortel – niet machinaal zoals thuis, maar lekker ouderwets met de hand – en claimt dat hij al een minuut bezig is terwijl de peen niet veel kleiner wordt. ,,Jaaaaha, raspen is hard werken’’, zegt Emma Vroegop van het Leeuwarder kookbedrijf Mama Mascha lachend. Haar collega, stagiaire Emma Groot, zegt, als Hugo blijft pruttelen: ,,Zo gaat dat met raspen, het is veel werk voor een klein beetje.’’

De komende weken wordt op vrijdagmiddag het keukentje van wijkcentrum De As in de Heerenveense wijk De Greiden overgenomen door leerlingen van kinderkookschool Fikks. Van de beide Emma’s leren vijftien kinderen van tien tot en met twaalf jaar over verantwoorde voeding en hoe dit veiligklaar te maken. Naast acht kooklessen gaan de deelnemers twee keer op excursie om buiten de deur iets over voeding op te steken. Als afsluiter serveren ze iets lekkers aan familie, vrienden en buurtbewoners.

Fikks staat voor Friese ideële kinderkookschool, de lessen zijn gratis. Het idee komt van Ilse van Ast. Zij is in het dagelijks leven vastgoedadvocaat en zet zich daarnaast in voor maatschappelijke initiatieven. ,,Ik vind voeding een interessant onderwerp. Los van het feit dat eten lekker en gezellig is, is verantwoorde voeding belangrijk om gezond te blijven. Deze boodschap krijgen niet alle kinderen van huis uit mee. Bij Fikks willen we ze leren hoe lekker gezond eten is.’’

loading  

Heerenveen, dat zich sinds 2015 met het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) sterk maakt om het aantal kinderen met overgewicht terug te dringen, steunt het initiatief. In deze gemeente zijn volgens de laatste meting in 2018 zo’n 1250 kinderen te zwaar. In ‘aandachtswijk’ De Greiden, waar vanuit JOGG onder meer het drinken van water is gestimuleerd, is het aantal te zware kinderen in de periode 2015-2018 stabiel gebleven en in de rest van Heerenveen toegenomen van 9 naar 11 procent.

,,Als kinderen opgroeien met een gezonde leefstijl, wordt dit voor hen de normaalste zaak van de wereld’’, stelt Ilse. Zij wil met de kookschool beslist niet met het vingertje wijzen. ,,We willen dat kinderen op een leuke manier met gezonde voeding in aanraking komen. Dan kun je zeggen: het zijn maar tien lessen. Maar wij hopen dat dit het vuurtje aanwakkert. Dat kinderen ook thuis enthousiast over de lessen vertellen. En met hun ouders gaan koken uit het kookboek Lekker voor weinig dat ze allemaal mee naar huis krijgen.’’

loading  

Ilse heeft sponsoren gevonden voor drie groepen van vijftien kinderen die tien lessen volgen. Ze hoopt dat er straks genoeg geldschieters enthousiast zijn over de pilot – ,,en de kinderen zichtbaar geïnspireerd’’ – zodat de kookschool ook na die drie sessies voorgezet kan worden. ,,Er is nu al veel animo. We zitten vol, maar ik krijg nog dagelijks aanmeldingen binnen.’’ Stiekem droomt Ilse al over een eigen, vaste plek voor Fikks, eventueel met andere partijen die een kookstudio willen delen.

loading  

Elke kookles begint met een half uurtje theorie. Deze vrijdagmiddag gaat het over de Schijf van Vijf. En de kinderen weten heel goed wat hier níet in staat: chips en snoep. Ze leren dat ze beter een drumstick kunnen eten dan een gehaktbal, beter volkoren brood dan wit en liever 100 procent pindakaas dan chocopasta. En voordat er eindelijk gekookt mag worden, herhaalt Emma Vroegop de spelregels nog even, met bijzondere aandacht voor het gebruikt van een mes. ,,We snijden op het plankje en van ons af.’’

Na het eten – wortelsalade en een broodje zelfgemaakte, eventueel vegetarische, hamburger – volgt misschien wel de belangrijkste les: als je de keuken gebruikt, moet je de boel ook weer opruimen. ,,Dat hoort zeker ook bij koken’’, zegt Emma Vroegop. ,,Nu maken we twee gerechten. Vorige week, tijdens de eerste les, waren dat er drie. Toen was de les meteen na het eten afgelopen. Driemaal raden wie de chaos heeft opgeruimd...’’

loading  

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct