De aanleg van de zonnewal langs de A32 bij Heerenveen en Oranjewoud loopt vertraging op als gevolg van een opzienbarende internationale rechtszaak.

Aan de zonnewal – een geluidswal langs de oostkant van de snelweg die wordt bedekt met zonnepanelen – wordt al een tijdje gewerkt. Na wat getouwtrek in 2019 begon de bouw in het vroege voorjaar van 2020. De start was voorspoedig, maar inmiddels hapert de machine. De houten stellages die bouwbedrijf Knol uit Akkrum op de wal heeft geplaatst en waarop de zonnepanelen komen te liggen, worden overwoekerd door planten en struiken.

Aan de Akkrumers ligt het niet. Het werk van Knol zit erop. De houten frames staan klaar voor de panelen, die geleverd moeten worden door het Limburgse zonnepanelenbedrijf Xperal. Dit bedrijf heeft echter te maken met leveringsproblemen die het gevolg zijn van een opmerkelijke rechtszaak in Duitsland tussen verschillende zonnepanelenfabrikanten.

Omvangrijk

Hoe zit dit? Het Zuid-Koreaanse bedrijf Hanwha Q-Cells heeft eerder deze zomer in Düsseldorf een rechtszaak gewonnen tegen concurrenten Longi, JinkoSolar en REC Solar. De zaak draaide, kort samengevat, om het overnemen en gebruiken van technologie van Hanwha. De drie andere bedrijven deden dit illegaal, oordeelde de Duitse rechter. Al sinds eind januari 2019.

De uitspraak is omvangrijk en gaat zelfs zo ver dat Hanwha de drie concurrenten kan dwingen om al geplaatste zonnepanelen in velden en op daken te verwijderen en vernietigen, vertelt Alexander Louwers van het Limburgse bedrijf Xperal. De gevolgen kunnen dus enorm zijn. De zaak loopt nog.

Xperal wilde voor de klus in Heerenveen zonnepanelen gebruiken van Longi. Dit bedrijf kopieerde de technologie en ging daarmee in de fout, zegt Louwers. De Limburgers zijn zelf eveneens slachtoffer. ,,Op ons eigen pand hebben we onlangs ook Longi-panelen neergelegd. Die moeten eraf.’’

'Het kan snel, als het moet'

Voor de ruim 600 meter lange zonnewal langs de A32 wist Louwers uiteindelijk een ander merk te regelen; Ulica. ,,Die panelen krijgen wij waarschijnlijk spoedig.’’ De klus in Heerenveen wordt vandaag of morgen hervat. Eerst gaat het werk aan de onderbouw verder, vervolgens de bekabeling en daarna de zonnepanelen zelf, legt Louwers uit. Deze panelen zouden oorspronkelijk eind juni en begin juli worden geplaatst. ,,Hopelijk zijn de werkzaamheden nu eind september klaar. Het kan snel, als het moet.’’

,,Voor ons is dit ook niet goed’’, gaat Louwers verder. De vertraging kost Xperal geld. ,,Deze kwestie hangt boven de hele zonnepanelenmarkt. Wij willen ook ons geld terug van Longi. Dat is een Chinees bedrijf en een hele grote partij in de wereld.’’

Hoe omvangrijk de zaak in Nederland precies is, is lastig in te schatten. Veel zonnepanelenbedrijven zwijgen erover. Of er nog meer Friese projecten worden getroffen door de uitspraak van de Duitse rechter is momenteel onduidelijk.

'Niet op de hoogte'

Het bedrijf GroenLeven in Heerenveen zegt geen gebruik te hebben gemaakt van de drie bewuste merken gedurende de genoemde periode. Een woordvoerder geeft aan niet te weten welke panelen andere ontwikkelaars in Friesland gebruiken. Ook PowerField, dat bij Dokkum een zonnepark wilde ontwikkelen, heeft de merken niet gebruikt. ,,Ik ben niet op de hoogte van deze rechtszaak’’, zegt een woordvoerder. ,,Daarmee heeft u uw antwoord wel, lijkt mij.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Verkeer
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct