Het beeld van Fedde Schurer. FOTO NIELS DE VRIES

Waar moet het beeld van Fedde Schurer nou heen? Het gezeul is nog niet afgelopen

Het beeld van Fedde Schurer. FOTO NIELS DE VRIES

Waar in Heerenveen moet het standbeeld van Fedde Schurer nou heen? De PvdA - zíjn PvdA - kibbelt nog even verder.

Een ‘soap’ is misschien een te groot woord. Maar de discussies rond het standbeeld van schrijver, dichter en socialist Schurer (1898-1968) in Heerenveen verdienen bepaald niet de schoonheidsprijs, vindt de PvdA in de gemeente. De partij schaamt zich ervoor, zo blijkt. ,,Het is wel erg dit. Midden in coronatijd discussiëren wij over de plaats van een beeld’’, zegt fractievoorzitter Wanda Ottens.

Om daar meteen aan toe te voegen: ,,Maar de PvdA heeft Fedde Schurer hoog in het vaandel. Hij verdient een waardige plek. Wij willen recht doen aan Schurer.’’

Lees ook | Nieuwe plek gevonden in Heerenveen voor beeld Fedde Schurer

Vandaar dat de nieuwe plaats die al gevonden was voor het beeld, een niet al te prominent grasveld aan de Kerkstraat nabij de parkeergarage onder het Geerts Willigenplein, toch weer ter discussie staat. De verplaatsing van de huidige plek aan het Gemeenteplein (bij horecazaak ’t Gerecht) naar de Kerkstraat was al geregeld, maar als gevolg van de coronacrisis is de feestelijke handeling uitgesteld. De PvdA grijpt deze extra tijd nu aan om het onderwerp nogmaals te bespreken, volgende maand tijdens een commissievergadering.

Ophef in 2017

Wat speelt er nou precies? In de zomer van 2017 ontstond enige ophef over de plek van het standbeeld, dat sinds 1988 aan het Gemeenteplein staat. Het beeld wordt hier opgeslokt door het terras van ’t Gerecht, terwijl Schurer nota bene geheelonthouder was. Hij verdient beter, vonden onder meer de maker Guus Hellegers, oud-burgemeester van Weststellingwerf Remco Heite en schrijver Hylke Speerstra.

In 2017 werd Lemmer nog genoemd als mogelijke nieuwe locatie. Schurer groeide hier op. Zover kwam het niet. ,,Fedde Schurer is hier thuis’’, stelde de Heerenveense wethouder Hans Broekhuizen vorig jaar nog maar eens. Hij vond net als Hellegers, die in februari 2019 overleed, Heite en Speerstra dat het beeld een plaats verdient die meer in het zicht ligt. En het liefst een plek waar je omheen kan lopen.

Het leek goed te komen. De onthulling in 2020 op 19 maart, de sterfdag van Schurer, werd alvast met potlood in de agenda gezet. De locatie aan de Kerkstraat rolde uit de bus na overleg met de vrienden en de weduwe van Hellegers. Deze plek werd gekozen uit zes opties.

PvdA-prominenten

Na een bericht hierover in deze krant, in maart, klommen in april echter twee PvdA-prominenten in de pen. Lutz Jacobi en Joop van den Berg schreven samen met Klaas Peereboom van de Werkgroep Oud-Heerenveen een commentaar in de LC . Zij vinden dat Fedde Schurer (nog) beter verdient.

Lees ook | Opinie: De beste plek voor Fedde Schurer

Over de Kerkstraat schreef het trio: ‘Een prominente plek, onder de mensen, dat kunnen we er met de beste wil van de wereld niet van maken’. Bovendien hadden de burgers van Heerenveen prima om hun mening gevraagd kunnen worden, stelden de drie. Zij pleitten ervoor om het beeld terug te plaatsen op de oorspronkelijke plek waar het in 1974 werd onthuld. ‘Dat is aan de noordkant van het Gemeenteplein met de blik naar de Lindegracht en met zicht op Feddes werkplek, het kantoor van de Friese Koerier aan de Heideburen.’

Posthuis Theater

Fractievoorzitter Wanda Ottens zegt dat de PvdA in Heerenveen ook het parkje tegenover het Posthuis Theater wel ziet zitten. ,,Dat is het mooiste plekje. Maar dat kan niet, daar is vier keer per jaar een markt, begrepen wij.’’ Ze is het eens met de drie briefschrijvers dat de parkeergarage (Kerkstraat) geen geweldige plek is. En tijdens de G1000-burgertop is geopperd dat het beeld bij De Heerenveense School moet staan, ,,maar dat duurt te lang’’.

,,Het college vindt de noordkant van het Gemeenteplein, onder meer vanwege de evenementen daar, en het parkje bij het Posthuis Theater beide niet kunnen’’, besluit Ottens. ,,Als PvdA willen wij volgende maand tijdens de commissie dit standpunt van b. en w. bediscussiëren. We moeten niet te makkelijk zijn. Het moet een mooie plek worden.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct