Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto.

Versierde klompen voor ic-medewerkers Tjongerschans als dank: 'Zó mooi, zonde om er op te lopen'

Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto. FOTO NIELS DE VRIES

Nu de coronastorm (voorlopig) is geluwd, is er in ziekenhuis Tjongerschans meer ruimte voor ontspanning. Ic-medewerkers bedachten iets leuks én functioneels. Kunstenaars leefden zich uit op tientallen medische ‘klompen’.

De rust is inmiddels wedergekeerd op de intensive care-afdeling van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Maar wat was het, kortgeleden nog maar, hectisch. Wat was het indrukwekkend.

,,Ik ben wel een beetje klaar met alle vergelijkingen, maar ik kan niet anders zeggen: het is echt oorlog’’, vertelde ic-verpleegkundige Joep de Jager eind maart in deze krant over de coronatijd in Tjongerschans. De eerste coronapatiënten waren toen net opgenomen in ‘zijn’ ziekenhuis. Vooral in de maand april lagen er veel doodzieke mensen. De Jager hield in die tijd voor de LC een dagboek bij.

‘Het is weer rustig’

Hoe anders is het nu. ,,Het is weer rustig’’, zegt De Jager op deze zonnige dag in juni. Met collega’s heeft hij het nog best vaak over die begintijd. ,,Dat kan hier heel goed, dat is mooi. Wij zijn een echt team.’’ Laatst zag hij nog een filmpje van een Brabander die, terug in zijn eigen provincie, aan het revalideren was. ,,Zag er goed uit. Dat vond ik erg fijn om te zien.’’ Af en toe is er ook slecht nieuws. Een andere patiënt die aan het herstellen was, is alsnog overleden.

,,Wij hebben in Heerenveen meer patiënten van buiten Friesland gehad dan uit Friesland zelf’’, blikt De Jager nog even terug. ,,En wij hebben het zeker heel erg druk gehad, maar wij lagen nooit helemaal vol hè.’’

In de huidige, kalmere tijden is er iets meer ruimte voor ontspanning. Zo kon De Jager aan de slag met een idee dat hij had opgedaan na het zien van een video op Youtube. ,,Ik zag dat medewerkers van een Rotterdams ziekenhuis hun klompen (medische schoenen, red.) hadden versierd. Althans, dat had een tatoeëerder gedaan. Dat filmpje heb ik aan collega’s laten zien en daar zijn wij vervolgens ook mee aan de gang gegaan.’’ Voor een zacht prijsje regelde de verpleegkundige vlekkeloos witte klompen voor zo’n dertig ic-collega’s – klaar voor een persoonlijke touch .

Drie kunstenaars

Na wat googlen en mailen vond hij drie kunstenaars in Heerenveen en Wolvega die de klus wilden klaren. Belangeloos ook nog eens. Als dank voor het goede werk. Tattoo-artiesten Maaike de Jong (Growink) en Saskia Higler (Lillybee Ink) en portretschilder Jelbrich de Jong leefden zich uit op de zestig klompen. De Jager: ,,Sommige schoenen zijn zó mooi geworden dat het zonde is om erop te lopen. De kunstenaars hebben geweldig werk geleverd.’’ Dinsdagmiddag reikten zij samen met De Jager de gepimpte klompen uit, op het buitenterrein van het ziekenhuis.

De ic-medewerkers mochten zelf aangeven wie of wat er op de klompen moest. Iets van zichzelf, huisdier of voetbalclub bijvoorbeeld. De Jager koos op de ene klomp voor een afbeelding van zichzelf in de LC en op de andere voor het coronasymbool met een verpleegkundige ervoor die zijn middelvinger opsteekt. Een collega ging voor de kerktoren van haar dorp met daarbij iemand die saxofoon speelt. ,,Die zijn echt heel mooi geworden.’’

,,Trouwens’’, besluit De Jager met een serieuze noot, ,,deze versierde klompen zijn ook nog eens functioneel. Want in coronatijd zijn wij helemaal ingepakt. Je kunt elkaar dan nauwelijks herkennen en onderscheiden. Via de klompen kan dat wel. Handig!’’

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct