Verontwaardiging over 'parkeerbonnenregen' centrum Heerenveen op pinkstermaandag

FOTO ARCHIEF LC

Een flink aantal automobilisten keek pinkstermaandag raar op toen ze na een bezoekje aan het centrum van Heerenveen terugkeerden naar hun auto. Er zijn die dag veel boetes uitgeschreven voor het niet betalen van het parkeergeld.

In Heerenveen moet parkeergeld betaald worden van maandag tot en met zaterdag: feestdag of niet, dat maakt niets uit. Op verschillende ‘parkeerwebsites’ wordt echter vermeld dat er op zon- én feestdagen niet betaald hoeft te worden en bovendien was dit in het verleden ook zo in de gemeente. Dat heeft vermoedelijk tot verwarring geleid en dus tot een heuse ‘parkeerbonnenregen’.

Het was een smet op een dag die eigenlijk heel mooi had moeten worden, voor zowel de ondernemers als de gasten in de horeca. „Nu hangt er toch wat een wolk overheen. Dan is het heel spijtig dat een deel van de mensen zonder enige kwade bedoelingen geen geld heeft betaald en een boete heeft gekregen”, stelt centrummanager Peter de Vries van de gemeente Heerenveen. „Dan kun je stellen dat er alleen maar verliezers zijn.”

Gemeente heeft kennis van parkeerregels onderschat

Maar dat er reglementair is gehandeld staat buiten kijf, benadrukt De Vries. „Ik snap dat mensen, ook binnen de gemeente, denken: de boel gaat weer open, we sturen er iemand naartoe. Er mag gewoon gecontroleerd worden, daar is niets op tegen. Maar toch is er ergens onderschat dat het nog bij te veel mensen niet duidelijk is dat er op feestdagen gewoon betaald moet worden.”

Toen De Vries, de spil tussen de ondernemers en bezoekers van het centrum en de gemeente, de geluiden van de parkeerbonnenregen te horen kreeg, heeft hij de gemeente benaderd om te zoeken naar een oplossing. „Ik heb gevraagd: ‘Kunnen we hier nog wat mee?’. Ik hoop echt dat daar wel wat uitkomt, maar ik denk wel dat het moeilijk wordt.”

De gemeenteraadsfractie Gemeentebelangen Heerenveen heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college en dient een motie in over een parkeerregeling die beter aansluit bij de verwachtingen van het publiek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen