Valuta voor Veen: hoger peil in Haskerdijken

FOTO PIXABAY

Het CO2-reductieproject Valuta voor Veen beleeft dinsdagmiddag zijn lancering in Haskerdijken. Boeren in veengebieden kunnen geld verdienen met een hoger waterpeil.

Op 32 hectare land van het biologische melkveebedrijf van Sjoerd en Douwe Miedema wordt het waterpeil voor tien jaar opgeschroefd. Daarmee wordt veen-oxidatie afgeremd en de CO2-uitstoot over tien jaar verminderd met 4370 ton. Ter compensatie van de mindere opbrengst worden certificaten uitgegeven waarmee particulieren en bedrijven hun eigen CO2-uitstoot kunnen compenseren.

Valuta voor Veen (VvV) is onderdeel van het Friese veenweideprogramma en is opgezet door de Noardlike Fryske Wâlden, It lege Midden, LTO Noord en de Friese Milieu Federatie (FMF). Na de aankondiging in januari kwam het project vlot in beweging. Zowel boeren en landeigenaren meldden zich, evenals kandidaat-kopers voor de certificaten. Bij de Miedema’s zijn die voor het eerste jaar al bijna allemaal verkocht, meldt de Friese Milieu Federatie. Een van de kopers is het palletverpakkingsbedrijf XT Orange in Etten-Leur.

De methodiek wordt landelijk uitgerold door de gezamenlijke natuur- en milieufederaties. Binnenkort start een landelijk onlineplatform waarop vrijwillige CO2-Certificaten kunnen worden aangeboden en verkocht.