‘Hoi, wij zijn StukTV en wij willen graag een video komen opnemen op jouw sloopbedrijf’. Zo moeten de opnames voor de Bijdehandjes-aflevering van woensdag op het YouTube-kanaal van StukTV – met 2,5 miljoen abonnees – ongeveer tot stand zijn gekomen. En dat sloopbedrijf, dat is van Jopie van der Dam (58) uit Oudehorne.

,,Ik kende StukTV niet. Ze wilden een auto komen slopen. Ik zocht het kanaal op en zei toen dat het wel prima was”, zegt Van der Dam. Giel de Winter, Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriëns, de presentatoren van StukTV, wilden op het sloopbedrijf van Van der Dam opnames komen maken voor hun serie Bijdehandjes. In die serie pitchen elke woensdag drie kinderen een idee voor een opdracht. De drie mannen kiezen daar vervolgens een winnaar uit en nemen dan een video op samen met het kind.

Dylano uit Emmen

Afgelopen woensdag won de 10-jarige Dylano uit Emmen. En dat is ook gelijk de reden waarom StukTV in Oudehorne belandde. ,,Ze zochten wat in de buurt. En zo kwamen ze bij mij uit.” Iets slopen, dat was de droomopdracht van Dylano. ,,Met dynamiet, een sloopkogel of sloophamer maakt niet uit. Ook niet wat het is’’, zegt de Emmenaar in de YouTube-video.

De opnames vonden een paar weken geleden plaats, op een maandag. Rond half een arriveerde de crew en rond vier uur vertrok het gezelschap weer. ,,De cameraman kwam uit Brabant, die had nog wel een reis van 2,5 uur voor de boeg.” Het enige wat van Van der Dam werd verwacht, was het regelen van een sloopauto. Dat werd een Peugeot.

Bulldozer

Dylano presenteerde samen met Jurriëns de aflevering. De twee begonnen mild, ze spoten graffiti op de auto. Daarna werd het wat ruiger; ramen werden ingeslagen en met een koevoet werd de zijkant bewerkt. Maar toen zag Jurriëns een bulldozer staan. ,,Ik heb nog nooit een bulldozer bediend, is dit een slecht idee?’’, vraagt de presentator zich af. Op weg in de bulldozer naar de Peugeot ramt Jurriëns een paar andere auto’s en hij krijgt de machine niet meer uit. ,,Dit was echt een slecht idee.’’

Van der Dam moest ingrijpen. Hij zet de bulldozer uit, maar kiepert uiteindelijk nog wel de Peugeot om. ,,De schade aan de andere auto’s, daar komen we samen denk ik wel uit.”

Vaker opnames

Het is niet de eerste keer dat het sloopbedrijf van Van der Dam fungeert als opnamelocatie. Eerder werd er al een keer een videoclip opgenomen en ook vonden er een aantal fotoshoots plaats. ,,Schaatsster Jorien ter Mors heeft hier een keer een fotoshoot voor het tijdschrift Helden gehad. Het bedrijf leent zich daar wel voor. Je kan goed verval laten zien, het ziet er hier niet gelikt uit. Een keer in de zoveel tijd komt er een verzoek.”

Over de uiteindelijke video is Van der Dam tevreden. ,,De video ziet er heel professioneel uit. Er zijn mooie beelden van mijn bedrijf gemaakt, ook met drones. Dat is allemaal wel netjes.”

En de auto, die ging stuk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct