Op de buitenterreinen van Sportstad Heerenveen wordt ’s avonds druk gevolleybald.

Sportstad Heerenveen: na tweede turnhal is er ruimte voor meer

Op de buitenterreinen van Sportstad Heerenveen wordt ’s avonds druk gevolleybald. FOTO JILMER POSTMA

De bouw van de tweede turnhal in Heerenveen begint eind augustus. Ondertussen denkt Sportstad na over de verdere invulling van het gebied.

Eind vorig jaar ging de gemeenteraad van Heerenveen akkoord met de bouw van een tweede turnhal bij het Sportstad-complex, alleen voor topsporters als Epke Zonderland en Sanne Wevers. Met de nieuwe, losstaande hal weet Heerenveen de eigen topsportstatus voor de komende acht jaar veilig te stellen.

De tweede hal kost de gemeente 1,2 miljoen euro. Hij is snel op te bouwen, zegt Sportstad-directeur Rinse Bleeker. Voor de kerst moet het bouwwerk er staan. De voorbereidingen zijn al begonnen, eind augustus gaan de bouwers echt los. Bijkomend voordeel van een tweede turnhal is dat er in de oude hal meer ruimte komt voor de breedtesport.

Bleeker kijkt ook alvast verder vooruit. Aan de zuidkant van het bestaande Sportstad-complex is ruimte voor meer (buiten)sporten. Vorige maand werd bekend dat de sportorganisatie de aanleg onderzoekt van vijf padelbanen: drie indoor- en twee buitenbanen. Met twee partijen vinden gesprekken plaats.

Padel is een mix van squash en tennis. De racketsport wordt gespeeld in een glazen kooi, meestal twee tegen twee. De rally’s zijn spectaculair. Padel is komen overwaaien uit Mexico, Spanje en Argentinië en is al een tijdje een van de snelst groeiende sporten in Nederland.

‘Het zijn interessante tijden. Het is een beetje puzzelen hoe nu verder’

Het idee om de drie indoorbanen aan te leggen op het middenterrein van de overdekte skeelerbaan is inmiddels gesneuveld. Dit middenterrein hebben de skaters zelf nodig, bijvoorbeeld om aan hun bochtentechniek te werken. Een stukje oostelijker, aan de andere kant van de weg, is nog wél ruimte. Hier stond vroeger de Aldi-supermarkt en komt ook de tweede turnhal. Van de vijf banen wordt ook op deze plaats een deel overdekt aangelegd, is de bedoeling.

Op dezelfde lap grond (‘Ontwikkelgebied’, zie kaartje) is tevens ruimte voor andere sporten, zoals klimmen en survivallen. Daarnaast heeft een organisatie voor buitenschoolse opvang bij Sportstad geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een vestiging, met sportmogelijkheden erbij. En zelf denkt Bleeker, afhankelijk van de sporten die er nog bij komen, in dit gebiedje aan een extra horecazaak en een terras.

,,Wij zijn in gesprek met verschillende partijen en we hebben zelf natuurlijk ook plannen’’, zegt Bleeker. ,,Het zijn interessante tijden. Het is een beetje puzzelen hoe nu verder. Duidelijk is dat het moet bruisen.’’ Niet alles kan, geeft hij aan. ,,Zó groot is het daar nou ook weer niet.’’

loading

Nieuwe manier van sporten

,,Wij willen een divers sport- en beweegaanbod hebben, laagdrempelig ook. De nieuwe manier van sporten is toch vooral buiten. Mensen zijn minder vaak lid van een vereniging, maar sporten wanneer zij willen. Steeds vaker is dat buiten. Dat speelde ook al voor de coronatijd. Het is hier ’s avonds op de buitenterreinen erg druk met bijvoorbeeld fitness, boksen, basketbal en beachsporten.’’

Wel of geen extra horeca is onder meer afhankelijk van het type sport dat erbij komt. Bleeker: ,,Padelpubliek is enigszins te vergelijken met tennis- en voetbalpubliek. Die mensen blijven na het sporten wel hangen. Maar bijvoorbeeld survivallers nemen een fles water mee en gaan na het sporten naar huis. Horeca moet natuurlijk wel wat opleveren, anders kan ik ook af en toe twee foodtrucks inhuren. Over dat soort dingen denken wij nu na.‘’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct