Dorien Brouwer-Hielkema geeft, de eerste keer sinds ze de weg weer op mag, aanwijzingen aan lesser Erik Jeeninga.

Rijscholen weer de weg op: 'Het is heerlijk om weer in actie te zijn'

Dorien Brouwer-Hielkema geeft, de eerste keer sinds ze de weg weer op mag, aanwijzingen aan lesser Erik Jeeninga. FOTO NIELS DE VRIES

Autorijscholen mogen sinds maandag weer de weg op. Leerlingen en instructeurs kunnen na weken thuiszitten aan de bak. Zo ook bij Verkeersschool Hielkema uit Heerenveen.

„Het is heerlijk om weer in actie te zijn”, zegt rij-instructrice Dorien Brouwer-Hielkema enthousiast. Maandag gooiden zij en haar vader, die de rijschool beheert, de deuren weer open. Maar alles in aangepaste vorm. „Het is een soort nieuw normaal. Leerlingen zie ik nu weinig op kantoor; ze komen niet langs voor een bakje koffie of een plaspauze. Ook worden ze niet opgehaald van huis, want er mag maar één leerling tegelijkertijd in de auto zijn. Daarom is er nu een verzamelpunt bij station Heerenveen waar we mensen oppikken en afzetten”, vertelt ze over de nieuwe gang van zaken.

Schrikeffect

Zo kan de rijschool in de anderhalvemetersamenleving op veel contactpunten aanpassingen doen. Maar binnenin de auto wordt het een lastiger verhaal, omdat de afstand tussen de beginnend bestuurder en bijrijder nooit anderhalve meter zal bedragen. „Afstand is niet mogelijk. Wij hebben meerdere instructeurs en kregen in het begin, toen we bij hen aangaven dat we weer konden opstarten, ook een beetje dat schrikeffect. Dan merk je dat het wel bij ze leeft”, geeft de instructrice toe.

„En natuurlijk heb ik ze eerst gesproken over wanneer ze zich veilig voelen in de auto en daar op kantoor een plan voor gemaakt, maar er komt vooralsnog geen plastic folie tussen de stoelen”, stelt Brouwer-Hielkema. Vanuit het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wordt dit ook niet gedaan, en daar gaat de verkeersschool uit Heerenveen in mee. Een enkeling van de tien instructeurs binnen het bedrijf draagt voor de eigen gemoedstoestand nu een mondkapje. Voor Brouwer-Hielkema geldt als uitgangspunt dat zowel leerling als rijschooldocent aangeeft geen gezondheidsklachten te hebben.

Bureauwerk

Zelf heeft de toekomstige opvolger van de verkeersschool hier en daar al een rijlesje mogen geven, maar eigenlijk komt ze nog nauwelijks achter haar bureau vandaan. „Daar ligt nu vooral de druk. Cursussen die niet doorgingen en die nu allemaal verzet moeten worden. Alle beroepsexamens kunnen nu opnieuw worden ingepland. Administratief ben ik het nu wat op orde aan het brengen”, stelt ze.

Voor de rijschool lijkt veel mogelijk, hoewel nog lang niet alle examens door het CBR zijn vrijgegeven. „Vrachtwagen-, aanhanger- en busexamens zijn nog beperkt. Ook voor de trekker is nog niks duidelijk. En daar kun je van balen, maar dan slaan we dat gewoon eerst over. We plannen gewoon in wat we nu al wel kunnen”, zegt Brouwer-Hielkema.

Eerste rijles na intelligente lockdown

Donderdag besteeg de instructeur voor het eerst weer haar lesvrachtwagen, met naast haar leerling Erik Jeeninga (27) uit Tijnje. Met ontsmettingsmiddel en een doekje in de aanslag en beiden zonder gezondheidsklachten, wordt er begonnen aan de eerste les na de intelligente lockdown. „Het voelt eigenlijk weer gewoon, los van het ontsmetten en dergelijke. Met het oppakken na zo’n periode heb ik niet zoveel moeite”, zegt Jeeninga, die eigenlijk al op 16 april zijn CE-rijbewijs had kunnen halen. „Nu is het kijken wanneer ik weer mag afrijden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Bedrijven
Auto
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct