'Pluim voor stewards bij bekerwedstrijd Heerenveen-Feyenoord'

. FOTO ANP SPORT

Stewards van voetbalclub SC Heerenveen krijgen een dikke pluim van de Heerenveense gemeenteraad en burgemeester Tjeerd van der Zwan.

Zij krijgen de loftuiting voor hun rol bij de onlusten op de tribunes tijdens en na de bekerwedstrijd Heerenveen-Feyenoord (uitslag: 0-1), twee weken geleden. ,,De stewards hebben een tijdlang als schild gefungeerd tussen de twee supportersgroepen’’, zei Van der Zwan maandagavond tijdens de raadsvergadering. Dit deden zij tot de politie kwam.

Lees ook: SC Heerenveen treft maatregelen na onlusten in stadion

Een aanzienlijk aantal Feyenoord-supporters had plaatsgenomen in de thuisvakken en gedroeg zich provocerend. Aanhangers van beide clubs gingen na afloop van het duel met elkaar op de vuist op de hoofdtribune. Ook tijdens de wedstrijd was het onrustig.

Politie-inzet

De burgemeester reageerde maandagavond op vragen van de VVD over de onrust rond het bekerduel. Hij wilde hierbij geen mededelingen doen over de exacte politie-inzet, maar liet wel weten dat het aantal agenten bij het voetbal steeds verder omlaag gaat. ,,Wij willen normalisatie van de inzet. Bij de ene wedstrijd gaat dat beter dan bij de andere.’’

Bij de wedstrijd tegen Feyenoord waren de stewards flexibel: zij konden indien nodig op meerdere tribunes in actie komen. Daarnaast was een deel van de ‘grachten’ in het stadion afgesloten. De politie is nog bezig met cameraonderzoek, aldus Van der Zwan. Er volgt nog (meer) overleg over de veiligheid rond voetbalduels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen