De toekomstplannen voor ijsstadion Thialf staan op losse schroeven. Dit is een gevolg van de financiële blunder die afgelopen zomer is ontdekt bij de gemeente Heerenveen.

Heerenveen heeft flinke geldproblemen. De gemeente vermengde in haar boekhouding eenmalig geld met structureel geld, zo werd eind augustus bekend. Als gevolg van deze blunder blijkt jaarlijks zo’n 2 miljoen euro minder beschikbaar te zijn dan gedacht.

Burgemeester en wethouders stelden in september als oplossing voor tijd te kopen om vervolgens begin volgend jaar concretere bezuinigingsvoorstellen te doen. Dit kan, er zijn potjes om in te zetten. De gemeenteraad ging hier begin oktober mee akkoord. Donderdagvond vergaderden de raadsleden opnieuw over de financiële situatie, dit keer over de begroting voor 2021.

Duidelijk werd dat de fout met de 2 miljoen euro het investeringsgeld van Heerenveen opslokt. Veel partijen in de raad maken zich hier grote zorgen over. ‘De keuzes die wij nu moeten maken, gaan extra pijn doen’, stelde D66. ‘Deze begroting is kunst- en vliegwerk’, aldus de ChristenUnie. ‘Er zijn nogal wat hobbels’, vond de FNP. ‘Overal moet er geld bij. Het is nu even stilte voor de storm’, zei Heerenveen Lokaal. ‘Het wordt turbulent’, meldde het CDA. En: ‘Dit stemt ons niet vrolijk’, aldus GroenLinks.

Een fors gedeelte van het investeringsgeld – het betreft onder meer een pot van 800.000 euro per jaar en daarnaast bedragen van 739.000 euro in 2021, 727.000 euro in 2022, 677.000 euro in 2023 en 677.000 euro in 2024 – is nu nodig om tijd te kopen. Maar hieruit zal ook een deel van het geld moeten komen voor de plannen voor Thialf. Het gaat dan om de exploitatiebijdrage voor het ijsstadion op de langere termijn, gaf wethouder Hedwich Rinkes aan. Deze bijdrage is nog niet vastgesteld door de raad.

Wethouder Jelle Zoetendal verduidelijkte na extra vragen van GroenLinks en Heerenveen Lokaal: ,,Het gaat om 4 ton structureel.’’ De gemeenteraad beslist hier later over. Overigens heeft de provincie, de andere aandeelhouder van Thialf, ook nog geen geld beschikbaar gesteld voor de structurele exploitatie voor Thialf, zei Zoetendal.

Niet alleen Thialf kan uiteindelijk slachtoffer worden van de miljoenenblunder bij de gemeente. Ook een fietsplan wordt eerst op de lange baan geschoven. Hetzelfde geldt voor de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen. Daar balen veel partijen eveneens van, bleek donderdagavond.

Deze drie plannen kúnnen nog altijd worden uitgevoerd. Bovendien zijn de coalitiepartijen in Heerenveen (CDA, PvdA en VVD) meestal pro-Thialf. Maar dan zullen wel andere wensen en initiatieven sneuvelen. Het geld is simpelweg een keer op, concludeerde de gemeenteraad, die straks keiharde keuzes moet maken. Dat gebeurt in de eerste maanden van 2021, in de aanloop naar de voorjaarsnota. Bijkomend probleem is dat er ook extra geld nodig is voor het bieden van coronasteun aan inwoners en ondernemers.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Thialf
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct