'Personeel Tjongerschans kan makkelijk met pendelbus'

FOTO ANP

Omwonenden van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen vinden het zonde om monumentale schoolgebouwen en een groen grasveld op te offeren aan een parkeerterrein voor personeel van ziekenhuis Tjongerschans.

Zij vroegen woensdag tijdens een rechtszaak aan de Raad van State om de nieuwe aanlegvergunning definitief in de asbak te deponeren. Volgens de omwonenden was de eerste vergunning al een bak ellende. En de nieuwe vergunning, die noodzakelijk was omdat de rechtbank de eerste had vernietigd, is niet veel beter, zei de raadsvrouw van de tegenstanders.

De gemeente Heerenveen en Tjongerschans BV denken daar anders over. Zij benadrukten tijdens de rechtszitting in Den Haag dat de nieuwe vergunning voor 120 parkeerplaatsen aan de Van Helomalaan nu veel beter onderbouwd is.

Er zijn aanvullende onderzoeken gedaan naar de groene inpassing van het parkeerterrein en de sloop van een aantal ‘minder waardevolle’ gebouwtjes van de in 1953 gebouwde school It Oerset, een gemeentelijk monument. Er komen groene hagen om de parkeerplaats heen die het zicht op het blik moeten wegnemen.

Overbuurvrouw Karien Dijk gelooft er niet erg in: ,,Je kan dan wel een haag planten, maar feit blijft dat het grasveld straks weg is en dat ik dan op 100 geparkeerde auto’s uitkijk.”

Pendelbusje

Volgens de omwonenden is het nieuwe parkeerterrein niet nodig. ,,Er is al een personeelsparkeerterrein een kilometer verderop. Van daar rijdt een pendelbusje. Dat kan toch prima werken als het personeel daar ook daadwerkelijk gaat parkeren en niet in onze buurt”, aldus Leo Izeboud.

De raadsman van het ziekenhuis zag het anders en wees de Raad op het grote belang dat personeel vlak bij het ziekenhuis kan parkeren: ,,Het ziekenhuis heeft 1.350 medewerkers. Daarvan komen er 250 met de auto, niet allemaal op dezelfde tijd. Dat betekent dat we 140 parkeerplaatsen nodig hebben. Met 120 extra plaatsen redden we dat goed. Dan zullen er nog 20 auto’s in de buurt worden geparkeerd. Want op het parkeerterrein voor de patiënten en bezoekers mogen zij niet staan.”

De Raad van State stelde een groot aantal technisch-juridische vragen. De vraag is of de nieuwe vergunning met aanvullende onderzoeken en onderbouwing voldoende zijn om het hoogste bestuursrechtscollege over te halen. De omwonenden hopen van niet.

Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen