Bussen.

Heerenveen: ook 's avonds bus door dorpen als Jubbega en De Knipe

Bussen. FOTO ARCHIEF LC

Door de dorpen Jubbega, De Knipe, Oudeschoot en Oude- en Nieuwehorne moeten een groot deel van de avond gewoon bussen blijven rijden.

Hiervoor strijdt de gemeente Heerenveen. Die reageert op de eerste versie van het ‘programma van eisen’ voor het openbaar vervoer in Friesland van 2022 tot 2032. Over deze zogeheten vervoersconcessie gaat de provincie.

In het reactiestuk aan de provincie laat Heerenveen weten het niet eens te zijn met de nieuwe ‘bedieningsperiode’ voor deze bewuste dorpen: tot half zeven ’s avonds. ‘In de huidige concessie is deze periode langer, waardoor deze dorpen goed worden bediend’, stelt de gemeente. De huidige busregeling is dus beter dan de nieuwe, vinden burgemeester en wethouders. Veel gemeenteraadsleden zijn het hiermee eens, bleek gisteravond tijdens een commissievergadering.

De gemeente schrijft in een reactie: ‘Wij verzoeken de provincie deze kernen in de avonduren langer te bedienen met minimaal 1 rit per uur. Hierdoor hebben de bewoners van deze dorpen over de gehele dag een goede aansluiting met het NS-station in Heerenveen en andere belangrijke kernen in de regio’.

Door het centrum

Daarnaast wil Heerenveen graag dat in het geval van Jubbega, Akkrum en Aldeboarn de bussen door het centrum blijven rijden. Veel reizigers hoeven niet door álle kernen te ,,hobbelen’’, legde wethouder Jaap van Veen uit, maar wel door de grotere. ,,Dat is bij deze dorpen nu al zo en dat willen wij zo houden.’’

Op verzoek van de gemeenteraad gaat Van Veen de provincie tevens wijzen op de bereikbaarheid van bedrijventerrein Haskerveen, met het oog op de aanleg van Circular Valley . Heerenveen liet in november weten graag zo’n ‘afvalvallei’ te willen worden: een plaats waar goederen en stoffen worden hergebruikt. Voor nieuwe manieren van afvalinzameling en –verwerking is ruimte nodig, bijvoorbeeld op Haskerveen. Mensen (ook studenten) moeten hier dan wel met het openbaar vervoer kunnen komen, in ieder geval in de spits.

Dat geldt ook voor Sportstad Heerenveen en de tweede turnhal die hier komende zomer wordt gebouwd, vinden verschillende raadsfracties. Bij omvangrijke evenementen, zoals mogelijk het EK Turnen, hoort er een bus te rijden naar Sportstad. Ook dit krijgt de provincie te horen, gaf de wethouder aan.

home
net-binnen
menu