Het wandel- en oorlogsevenement van amateurhistoricus Hessel Bouma in en rond Aldeboarn gaat volgend jaar ‘gewoon’ door. De nieuwe datum is 1 mei.

Het stichtingsbestuur van het historische evenement dat wordt gehouden in en rond de dorpen Aldeboarn, Akkrum, Grou en Wirdum hoopt op een volledige versie. ,,It moaiste is om foar ‘fol’ te gean’’, zegt Bouma. Dat wil zeggen: niet alleen wandeltochten met onderweg allerlei voorstellingen en toneelstukjes, maar ook het laten overvliegen van een oud oorlogsvliegtuig.

Uit deze Dakota springen 20 tot 25 Britse parachutisten. Zij landen op verschillende plekken langs de wandelroutes, is de bedoeling. De organisatie achter de (nagespeelde) luchtlandingen op de Ginkelse Heide is hier ook bij betrokken.

Wapendroppings

Bij het grote ‘wandel- en beleefevenement’ staan de wapendroppings van januari 1945 in de omgeving van Aldeboarn en De Deelen centraal. Bouma schreef hier begin 2019 een boek over: Droppingveld Wardrobe. Als gevolg van de coronapandemie werd het festijn begin dit jaar een half jaar opgeschoven: van het voorjaar van 2020 naar het najaar. Toen kon het echter ook niet doorgaan. Uiteindelijk is de vertraging straks een jaar. Het thema blijft gewoon 75 jaar bevrijding.

Lees ook | Ginkelse Heide-taferelen: 30.000 mensen verwacht bij oorlogsevenement in Aldeboarn

Om het evenement daadwerkelijk door te laten gaan op zaterdag 1 mei 2021, is er onder meer contact met de gemeente Heerenveen. Op 1 maart wil het stichtingsbestuur de knoop doorhakken. Tot die tijd wacht het bestuur in spanning de ontwikkelingen af rond de pandemie en de vaccins.

Lees ook | Corona of niet, veel of juist heel weinig besmettingen: het Bevrijdingsfestival 75+1 gaat door

Er komen waarschijnlijk wel enkele aanpassingen aan de wandelroutes. Onderling moet er genoeg afstand zijn. In totaal kunnen nog altijd vierduizend wandelaars deelnemen, zegt Bouma. Kaarten die eerder al verkocht werden, blijven geldig. Het zou nog kunnen dat de Dakota wordt afgezegd. Dit oude vliegtuig en de Britse parachutisten trekken duizenden mensen. ,,En dat is mooglik noch wat te folle.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
75 jaar bevrijding
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct